Prajitura Rum Baba

337

 

Prajitura Rum Baba

Timp de gătire1 hour 50 minutes
Timp total1 hour 50 minutes
Fel de mâncare: desert
Bucătaria: frantuzeasca, Italiana
Cuvânt cheie: desert simplu, Prajitura Rum Baba, reteta desert, reteta prajitura, savarina cu frisca, savarina cu fructe, savarina insiropata
Porţii: 12 buc

Ingrediente

Pentru aluat

  • 200 g faina
  • sare
  • 1/2 plic drojdie uscata
  • 50 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 2 oua
  • 80 g unt
  • 100 ml lapte

Pentru sirop

  • 200 g zahar
  • 600 ml apa
  • zeama si coaja rasa de la o portocala
  • 1 esenta rom

Pentru decor

  • 250 ml frisca lichida
  • 50 g zahar pudra
  • zmeura sau alte fructe rosii

Mod de preparare

  • Intr-un bol, pune faina, un praf de sare, drojdia uscata, zaharul si zaharul vanilinat si amesteca bine totul. 
  • Adauga ouale, laptele si amesteca din nou.
  • Incorporeaza si untul si apoi acopera cu o folie alimentara. Lasa la dospit pentru jumatate de ora.
  • Pune un vas pe foc si adauga zaharul, apa, coaja si zeama de la o portocala. Lasa pe foc pana se topeste zaharul si da in clocot.
  • Opreste focul, lasa sa se raceasca putin si apoi adauga esenta de rom. Dupa ce s-a racit, strecoara siropul. 
  • Pregateste o tava de briose pe care unge-o cu unt.
  • Pune aluatul dospit intr-un posh si pune compozitia in mod egal in formele de briose . 
  • Mai lasa la dospit inca 10 minute si apoi pune la cuptor, in cuptorul preincalzit la 190°C, timp de 15-20 minute sau pana se rumenesc.
  • Dupa trecerea timpului, scoate-le din cuptor si lasa-le sa se raceasca  in tava in care au copt.
  • Dupa ce s-au racit, scoate-le si pune-le in siropul strecurat, pregatit mai devreme, rand pe rand. Apoi pune-le pe un grilaj si lasa-le la scurs pana pregatesti topping-ul.
  • Pune smantana dulce pentru frisca intr-un bol, mixeaza, apoi adauga zaharul si mixeaza din nou pana se intareste. Ai grija, nu o bate foarte mult pentru ca se va taia.
  • Pune frisca intr-un posh si orneaza fiecare prajitura. 
  • Apoi orneaza cu zmeura proaspata sau alte fructe la alegere.
  • Pofta buna!

Prajitura Rum Baba foarte cunoscuta si apreciata in Franta si Italia. Fragede, insiropate, aromate si extrem de gustoase, aceste prajituri sunt celebre in Franta si Italia desi originea lor pare a fi poloneza.

Aceste babe cu rom s-ar fi nascut in secolul 18 (in jurul anului 1760). Povestea spune ca regele polonez Stanislas Leszczynski (socrul celebrului rege Ludovic al XV-lea) s-ar fi mutat la Nancy (in regiunea Lorena din estul Frantei) si ca traditionalul cozonac kougloff i s-ar fi parut prea sec. A cerut ca acesta sa-i fie insiropat din belsug cu vin de Tokay, ulterior inlocuit de rom. Aluatul acestor prajituri isi are originea in cozonacul polonez babka.

Cert este ca aluatul este unul foarte bogat si fin, cu unt si galbenusuri. Mult mai bogat decat cel al clasicelor savarine.

Sunt atât de simplu de făcut și nu ai nevoie de ingrediente speciale sau tehnici aparte. Ingredientele sunt la îndemâna oricui și pot fi coapte în orice forme vă plac dumneavoastră.

Deasemeni toppingul poate fi realizat cu fructe proaspete după preferințe, fiind destul de versatile în combinație cu romul.

Si forma babelor difera: ele sunt fie circulare (cu o adancitura in mijloc) fie cilindrice si umflate la un capat (ca un mic cozonac moldovenesc rasturnat intr-o parte).

Daca v-a placut reteta de astazi, Prajitura Rum Baba , aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close