Echipament
- Cuptor
Ingrediente
Pentru aluat
- 250 g faina alba 000
- coaja rasa de la o jumatate de lamaie
- 130 ml lapte caldut
- 2 galbenusuri medii
- 50 g zahar
- 10 g drojdie proaspata
- 130 g unt 80% grasime
- putina sara
- 1 plic zahar vanilat
Pentru umplutura
- 1 kg prune (cantarite cu tot cu sambure)
- 2 linguri pesmet
- 100 g zahar
- scortisoara (dupa gust)
- 100 g miez de nuca tocat
Mod de preparare
- Puneti intr-un castron toate ingredientele pentru aluat si framantati 2-3 minute. Puteti folosi si robotul de bucatarie. Aluatul este unul moale, lipicios. Nu mai adaugati faina!
- Acoperiti castronul si lasati la dospit 30 de minute.
- Spalati prunele, scoateti samburii si taiati-le in 4.
- Peste prune puneti zahar si scortisoara. Amestecati si lasati la odihnit 30 de minute.
- Cand timpul a trecut, Puneti prumele intr-o sita pentru ca zeama lor sa se scurga. Nu aruncati zeama, o veti folosi mai tarziu.
- Incingeti cuptorul la 200 de grade Celsius si pregatiti tava pentru prajitura, cu hartie de copt.
- Cu palmele,formati o foaie din aluat, de forma tavii.
- Puneti aluatul in tava si intindeti-l cu degetele pe marginea acesteia, pentru ca sucul din prune sa nu se scurga sub blat.
- Intr-un castron puneti pesmetul si nuca tocata. Amestecati.
- Presarati jumatate din cantitate peste aluat. Acest strat va mai absorbi din zeama lasata de prune in timpul coacerii.
- Asezati acum randuri de felii de prune.
- Peste prune presarati si restul de mix de pesmet cu nuca. Daca prunele sunt foarte acre mai puteti pune acum 1-2 linguri de zahar.
- Dati tava la cuptor pentru 30 de minute.
- Scoateti tava si cu o lingura, insiropati-o cu zeama lasata de prune in momentul scurgerii.
- Dati din nou tava la cuptor pentru 10 minute.
- Cand timpul a trecut, scoat prajitura si las-o la racit bine inainte de servire. Fructele foarte fierbinti te arte foarte tare daca nu esti atenta.
- Dupa racire se taie si se serveste.
- Pofta buna!
Prajitura cu prune si nuca – Zwetschgenstreuselkuchen, un desert nemtesc cu blat de aluat dospit. O reteta nemaipomenit de buna!
Siropul pus la final peste prăjitură s-a înfiltrat doar la suprafața ei, formând, împreună cu prunele, un strat fain și cremos cu elemente crocante – nucile. Nu vă pot povesti căt de gustoasă e această prăjitură cu prune și nucă! Aluatul este moale, aromat cu vanilie și coajă de lămâie iar stratul de fructe este dulce-acrișor și parfumat cu scortișoară. De vis!
Această prăjitură cu prune și nucă este extrem de pufoasă, aromată și gustoasă. Toppingul este unul suculent, fără a afecta blatul (nu-l face cleios). Veți vedea că există o tehnică care ajută în acest sens.
Nu vă temeți, aluatul dospit pentru această prăjitură se face foarte ușor. Absolut toate ingredientele (de la aluat) le-am pus într-un castron și le-am frământat 2-3 minute (cu mâna sau cu robotul). Aluatul este unul moale, lipicios. Nu mai adăugați făină!
Puteti folosi orice tava aveti prin bucatarie, de orice forma, cu conditia sa fie micuta.
Nemții numesc această prăjitură Zwetschgendatschi sau Zwetschgenkuchen.
Daca v-a placut reteta de astazi, prajitura cu prune si nuca – Zwetschgenstreuselkuchen, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram sau YouTube.