Prajitura cu mere si caramel

246

Prajitura cu mere si caramel

Preparare25 mins
Timp de gătire1 hr 15 mins
Timp total1 hr 40 mins
Fel de mâncare: desert
Cuvânt cheie: desert cu mere, mere cu caramel, prajitura cu mere, prajitura ieftina, sos de caramel
Porţii: 12

Echipament

  • Cuptor
  • Robot de bucatarie

Ingrediente

  • 3 oua
  • 200 g zahar
  • 280 ml ulei
  • 1 esenta de vanilie
  • 375 g faina
  • 1 lingurita sare
  • 1 praf de copt
  • 500 g mere decojite si iataie cubuletele mici
  • 120 g nuci pecan tocate marunt

Pentru sosul de caramel

  • 125 g unt
  • 60 ml lapte
  • 225 g zahar brun
  • un praf de sare

Mod de preparare

  • Incinge cuptorul la 180 grade Celcius.
  • In castronul robotului de bucatarie pune ouale si bate-le spuma.
  • Adauga zaharul putin cate putin.
  • Tot cu robotul mergand pune esenta de vanilie si uleiul, putin cate putin.
  • Intr-un castron amesteca faina cu sarea si praful de copt.
  • Pune acum acest amestec peste mixul de oua. Mixeaza usor.
  • Opreste robotul de bucatarie si indeparteaza castronul.
  • Pune in castron merele si nucile. Amesteca usor cu o spatula de cauciuc.
  • Pregatiti tava pentru copt cu hartie de copt, unsa cu putin ulei.
  • Aseaza aluatul de prajitura in tava si da la cuptor pentru 1h si 15 minute, sau pana cand aluatul nu se lipeste de scobitoare.
  • Cand este gata, prajitura se lasa la racit in tava penru 10 minute apoi se scoate pe un platou.
  • Faceti acum si sosul de caramel. Puneti toate ingredientele intr-o oala si amestecati in continuu, la foc mic. Aveti grija sa nu ardeti zaharul. Sosul trebuie sa-si schimbe culoarea si sa se ingroase usor.
  • Cand este gata, se toarna cald peste prajitura inca calda.
  • Prajitura se lasa la racit complet inainte de taiere si servire.
  • Enjoy!

Prajitura cu mere si caramel, un desert extraordinar de bun, parfumat si delicios. Ingredientele sunt simple, ieftine si cel mai probabil le ai deja in bucatarie.

Sfaturi!

Diferenta dintre un sos de caramel perfect si unul ratat, este de doar cateva secunde. Din momentul in care zaharul isi schimba culoarea si pana cand devine caramel, trebuie sa stam langa el. Daca nuanta caramelului este deja maro si mirosul intens, inseamna ca am ars zaharul prea tare. Recomandarea mea este sa o luati de la capat pentru ca, altfel, rezultatul va fi un sos foarte dulce, dar si foarte amar.

Prin incalzire, zaharul (sucroza) pierde putina apa pe care o contine si se descompune in glucoza si fructoza.  Stiu e multa chimie, dar e importanta. Aceste molecule se rup in altele care reactioneaza si dau nastere la noi compusi, cei care dau gustul amar al caramelului si aroma specifica de ars.

Daca vom carameliza corect zaharul, vom avea un sos perfect! Poate fi folosit ca topping pentru inghetateclatite, fructe, dar si ca umplutura pentru anumite deserturi. De ce sa cumperi un sos de caramel din magazin, cand poti sa faci tu acasa unul, chiar mai delicios, in maxim 10 minute?!

Alte deserturi cu caramel

Daca v-a placut reteta de astazi, prajitura cu mere si caramel, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close