Prajitura buturuga de Craciun – La buche de Noel

186

Prajitura buturuga de Craciun – La buche de Noel, cum ii spun francezii, iar englezii ii spun Yule Log Cake. Cum se prepara si se decoreaza vezi aici.

Desertul franțuzesc tradițional servit de Crăciun este o ruladă din pandișpan acoperită cu cremă de unt și ciocolată sau cafea. Este decorată asemănător cu scoarța unei buturugi ce încălzește căminul în seara de Crăciun și acoperită cu zahăr pudră, ca o zăpadă proaspăt ninsă. Pentru decor se mai folosesc fructe de pădure, crenguțe ori ciupercuțe realizate din bezea, iceing sau marțipan. Denumirea La Bûche de Nöel a fost atribuită desertului de Crăciun abia în prima jumătate a secolului XX, când în Franța nu se mai obișnuia încălzirea cu lemne.

Cu o furculuita puteti face dungi care sa semene cu textura lemnului. Puteti decora rulada cu orice doriti. Puteti adauga ornamente de Craciun, jeleuri sau fructe confiate.

Crema din interiorul ruladei poate sa fie din unt, frisca, vanilie etc. pur si simplu crema ta preferata.

Prajitura buturuga de Craciun - La buche de Noel

Preparare15 minutes
Timp de gătire10 minutes
Timp total25 minutes
Fel de mâncare: desert
Bucătaria: frantuzeasca
Cuvânt cheie: aluat pentru pandispan, blat de pandispan, desert frantuzesc, prajitura pentru masa de Craciun, prajitura simpla, reteta butura de Craciun, reteta frantuzeasca, reteta la bouche de NOEL, tort buturuga de Craciun

Ingrediente

Pentru blat

  • 4 oua
  • 120 g zahar
  • 80 g faina
  • 40 g pudra de alune de padure

Pentru crema

  • 250 g ciocolata neagra
  • 50 g unt nesarat
  • 250 g smantana lichida

Mod de preparare

  • Incepem prin a pregati crema deoarece are nevoie de mai mult timp pentru a se lega si intari putin.
  • Topim ciocolata la microunde sau bain marine. In acelasi timp incalzim si smantana lichida intr-o olicica.
  • Varsati smantana fierbinte peste ciocolata, in 3 transe, amestecand bine de fiecare data.
  • Adaugati untul taiat cubulete si amestecati bine pentru a se topi in ciocolata.
  • Dati la frigider pentru a se intari dar amestecati din cand in cand. Crema e gata cand are consistenta nutellei.
  • Incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius.
  • Separati albusul de galbenus.
  • Mixati galbenusurile cu zahar pana cand obtineti o crema.
  • Bateti albusurile spuma apoi incorcoratile cu o spatula in galbenusuri.
  • Incorporati faina si pudra de alune.
  • Pregatiti tava pentru copt cu foie de copt.
  • Varsati aluatul in tava. Nivelati egal.
  • Dati la cuptor 10 minute dar pentru ca se va coace repede, supravegheati. Blatul e gata cand se maroneste usor. Faceti si testul cu scobitoarea.
  • Scoateti blatul din cuptor si acoperiti tava cu un prosop curat si umed.
  • Rasturnati blatul pe prosop, indepartati hartia de copt si rulati blatul in prosopul umed.
  • Lasati sa se raceasca cca 10 minute.
  • Cand s-a racit, derulati blatul si umpleti-l cu crema. Rulati din nou blatul.
  • Acoperiti blatul cu restul de crema ramas.
  • Cu o furculita faceti dungi pe deasupra pentru a-i da forma unei buturugi.
  • Decorati buturuga cum va place.
  • Se lasa la rece cel putin o ora inainte de a felia si servi.
  • Enjoy!

Daca v-a placut reteta de astazi, Prajitura buturuga de Craciun, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close