Prajitura Alba ca Zapada sau Lamaita
Ingrediente
Pentru crema
- 4 galbenusuri
- 350 g zahar
- 50 g amidon alimentar
- 500 ml lapte rece
- 2 plicuri zahar vanilat
- susucl de la 2 lamai
- coaja rasa de lamaie
- putina sare
- 350 g unt gras, la temperatura camerei.
Pentru foi
- 800 g faina
- 2 oua intregi
- 200 g unt gras
- 200 g zahar pudra
- 200 g smantana
- 1½ plic de amoniu ptprajituri (10 g) dizolvat in 3 linguri de lapte rece
- coaja rasa de la o lamaie
- 1 eseta vanilie
Pentru decor
- zahar pudra
Mod de preparare
- In bolul robotului de bucatarie am asezat untul, zaharul pudra, vanilia, coaja rasa de lamaie si le-am mixat bine. Am adaugat si cele 2 oua intregi si smantana (la galetusa) si am mai amestecat putin.
- Intr-un mic castron am dizolvat amoniul in putin lapte rece si l-am turnat peste compozitia din bolul mixerului. Tot atunci am pus si faina.
- Am mixat scurt compozitia si am obtinut o bila de aluat neted. L-am infoliat in plastic si l-am lasat 20 de minute la odihna pe masa de bucatarie (nu la rece).
- Am impartit aluatul in 4 bile egale (eu folosesc mereu cantarul) si am intins 4 foi de 33 x 42 cm (cat tavile mele).
- Am infainat usor masa de lucru si sucitorul. Aluatul este unul elastic, usor de manevrat. Fiecare foaie am mutat-o pe cate o hartie de copt de dimensiunile tavii s apoi am tras-o cu tot cu ea in tava.
- Le-am si intepat pe alocuri ca sa nu faca basici la copt. Puteti folosi o furculita sau un instrument pentru fragezirea carnii.
- Am incins cuptorul la 180 C (treapta medie spre inalta la cele cu gaz) si am copt foile 8 minute (cate 2 deodata, pe 2 nivele). Daca le coaceti pe rand sunt suficiente 6 minute pentru fiecare foaie. Foile trebuie sa ramana oarecum albe, cu margini rumenite. Nu le lasati nici prea crude pentru ca amoniacul nu are timp sa iasa din ele! Foile coapte le-am lasat la racorit in tavi. Le puteti scoate pe gratare dar sunt destul de fragile siriscati sa le rupeti.
- Intr-o oala am asezat galbenusurile impreuna cu zaharul tos, sarea, vanilia si coaja de lamaie. Le-am mixat putin si am adaugat si amidonul. Am diluat treptat cu lapte rece, desfacand bine cocoloasele de amidon care se formeaza.
- Am asezat oala pe foc mediu si am amestecat continuu pana ce a ajuns la fierbere. Am lasat-o sa clocoteasca 1 minut si sa se ingroase bine de tot. Gata!
- Crema de vanilie cu lamaie trebuie sa se racoreasca pana ajunge la temperatura camerei. Am acoperit-o cu folie de plastic direct lipita de suprafata ei (ca sa nu faca pojghita) si am pus-o pe pervaz la racorit.
- Dupa ce s-a racorit am batut-o putin cu mixerul si i-am adaugat zeama stoarsa de la 2 lamai. Crema devine mai fluida si are un gust foarte placut, acrisor. Am inceput sa pun in ea bucatele de unt moale si sa mixez dupa fiecare transa. Nu mixati prea mult pentru ca exista riscul taierii cremei! Puteti proceda si ca la cremele clasice prin spumarea mai intai a untului moale si adaugarea treptata a cremei de lamaie in el. Rezultatul e acelasi.
- Am impartit in 3 cantitatea de crema obtinuta si am uns cu ea primele 3 foi (ultima ramane neunsa si urmeaza a fi pudrata cu zahar). Cam 5-6 linguri de crema au intrat pe fiecare foaie. Am suprapus pe rand foile si am incheiat cu cea neunsa.
- Am apasat usor prajitura cu palma si am pus-o „la presa” pana a doua zi. Adica am acoperit-o cu o hartie curata de copt si am asezat peste ea o tava cu greutati (2 carti), distribuite egal pe suprafata prajiturii.
- Se stie ca prajitura Alba ca zapada are nevoie de 24-36 de ore de fragezire inainte de a o putea taia. In acest rastimp crema fragezeste blaturile. In mod traditional prajitura Alba ca zapada se presara cu zahar pudra vanilat si se taie in dreptunghiuri de 2 x 5 cm sau in romburi.
- Pofta buna!
Prajitura Alba ca Zapada sau Lamaita, reteta clasica de prajitura din foi umplute cu crema de lamaie si unt. Se prepara usor si rapid si are un gust placut. Alba ca zapada face parte din categoria „prajiturilor populare”, foarte indragite de gospodine.
Daca se taie crema, nu intrati in panica! ORICE crema pe baza de unt se repara singura daca o bateti cu mixerul (la viteza mare) chiar si 10-15 minute. Stati cu ochii pe crema si vedeti cum redevine cremoasa. Explicatia este simpla: prin mixare (frecare) untul de incalzeste si se va ingloba complet, rezultatul fiind o crema omogena.
Amoniul pentru prajituri (de fapt bicarbonat de amoniu) se gaseste in toate alimentarele. Un plic este suficient pentru 500 g faina. Este un afanator pentru aluaturi. Are miros specific, intepator, care iese in timpul coacerii. Am crezut ca pic jos cand am deschis cuptorul dupa ce-am copt primele doua foi :)) Te loveste ca un pumn mirosul acela chimic de „pipi de pisica”. Foile coapte nu au deloc acea aroma respingatoare.
Toata lumea se chinuia pe vremuri sa coaca foile pe dosul tavii. In era hartiei de copt am scapat de aceasta corvoada. Foile se pot intinde direct pe ea si se pot transfera in tava (nu pe dosul ei).
Tavile mele au 33 x 42 cm – sunt tavi mari de cuptor. O prajitura Alba ca zapada cantareste cam 2,5-2,7 kg.
Daca v-a placut reteta de astazi , prajitura Alba ca Zapada sau Lamaita, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram sau YouTube.