Porc cu mazare si gremolata
Ingrediente
Pentru porc
- 3 picioare de porc, taiate rotund de aprox. 4-5 cm grosime
- 30 ml ulei
- 1 ceapa tocata
- 2 catei usturoi
- 15 ml pasta de rosii
- 125 ml vin alb
- 500 ml stock de pui
- 1 frunza dafin
- 1 morcov taiat
- 1 bulb de fenicul taiat
Pentru mazare
- 1 catel de usturoi
- 30 ml ulei
- 600 g mazare congelata
- 60 ml stock de pui
Sos gremolata
- 1 lingura coaja de lamaie
- 2 linguri patrunjel tocat
- 2 linguri parmezan proaspat razuit
- 1 catel de usturoi pisat
Mod de preparare
- Incepem prin a pregati carnea de porc. Incingem cuptorul la 165 de grade celsius.
- Intr-o oala, pe care o veti da mai tarziu la cuptor, incinge uleiul.
- Prajeste picioarele de porc pe fiecare parte, pana cand se bronzeaza frumos.
- Condimenteaza cu sare si piper si scoate-le pe o farfurie.
- In aceeasi oala prajeste ceapa si usturoiul pana cand se inmoaie.
- Adauga pasta de rosii si amesteca in continuu 1 minut.
- Condimenteaza cu sare si piper si pune vinul.
- Pune inapoi in oala picioarele de porc, stock-ul si frunza de dafin. Dati la fiert.
- Cand a inceput sa fiarba, pune feniculul si morcovul.
- Acopera oala cu un capac si da-o la cuptor pentru 1 ora si jumatate.
- Intoarce picioarele de porc si mai lasa o ora sau pana cand carnea se desface usor de pe os.
- Cand este gata, se scoate, se mai adauga sare si piper daca este nevoie si se indeparteaza frunza de dafin.
- Intre timp faceti si mazarea. Intr-o tigaie prajiti putin usturoiul in ulei apoi indeparteaza-l.
- Adauga mazarea si prajeste-o amestecand constant 3 minute.
- Pune stock-ul si lasa la fiert pana cand acesta se evapora aproape integral.
- Pentru salata gremolata, combina intr-un castron toate ingredientele din lista.
- Adaugati in oala cu porc si sos, mazarea.
- Pentru servire se pune sos gremolata deasupra, direct in farfurie.
- Sunteti gata de servit! Pofta buna!
Porc cu mazare si gremolata un preparat usor si deloc gretos, chiar si pentru sezonul cald. Carnea de porc a fost preparata in stilul de mancare „osso buco”. In mod traditional, osso buco se serveste alaturi de risotto milanese si presarat cu amestecul aromat numit gremolata. Acesta contine patrunjel, usturoi si coaja rasa de lamaie si adauga o nota vioaie de propetime in aceasta mancare robusta si satioasa. Osso buco se face din rasol de vita si este la fel de minunat.
Pntru reteta de astazi puteti prepara chiar si un piure pufos de cartofi. Va merge de minune.
Acest sos, gremolata, poate fi utilizat in aproape orice fel de mancare de la salate, la garnituri, sosuri calde, fripturi, peste si multe altele. Fiind atat de versatil musai trebuie sa il testati acasa si cu siguranta va fi dragoste la prima degustare.
Ingredientele sunt de-a dreptul banale si nu cred sa existe cineva care sa nu ii reuseasca. Trebuie doar sa pui toate ingredientele intr-un castron si sa le amaesteci pana obtii consistenta dorita.
Astazi l-am asociat cu un osso buco si a fost atat de bun, incat am uitat ca ne-a mai ramas o bucata de carne. Dar nicio problema, gradinuta mea are indeajuns patrunjel incat sa mai facem.
Parfumul gremolatei este atat de fin si placut incat toti care imi intra in casa ma intreba de mirosul placut si fresh al sosului.
Asadar va invit sa il faceti si dumneavoastra acasa si sa va bucurati de el alaturi de preparatele favorite.
Daca v-a placut reteta de astazi, porc cu mazare si gremolata, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram sau YouTube.