Placinta greceasca cu iaurt si portocale- Portokalopita

453

 

Placinta greceasca cu iaurt si portocale sau Portokalopita

Fel de mâncare: desert
Bucătaria: Greceasca
Cuvânt cheie: desert, placinta, placinta cu iaurt si portocale, portokalopita

Echipament

  • Cuptor

Ingrediente

  • 1 pachet foi de placinta
  • coaja rasa de la o portocala
  • 4 oua
  • 300 g iaurt grecesc 10% grasime
  • 1 plic praf de copt
  • putina sare
  • 250 ml ulei
  • 100 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat

Pentru sirop

  • 250 ml suc de portocale, proaspat stors
  • 350 ml apa
  • coaja rasa de la o portocala
  • 250 g zahar

Mod de preparare

  • Deschideti pachetul de foi de placinta, desfaceti-le una cate una si lasati-le la uscat pana devin casante.
  • Cand s-au uscat, sfaramati-le usor cu mana, pentru a forma bucati mici, apoi asezati-le in tava in care veti coace placinta. Tava trebuie sa fie unsa cu putin ulei.
  • Praful de copt se pune peste iaurtul grecesc si se la sa la umflat cca 10 minute.
  • Intr-un castron mixati ouale spuma, cu un praf de sare, zahar si zahar vanilat.
  • Adaugati coaja de la o portocala si uleiul, putin cate putin, mixand in continuu pana la incorporare.
  • Puneti iaurtul si mai mixati 30 de secunde.
  • Aluatul obtinut se toarna acum in tava si cu o spatula de cauciuc, se amesteca bine cu foile de placinta rupte.
  • Se lasa acum 10 minute la odihnit, timp in care foile se vor umfla usor.
  • Incingeti cuptorul la 170 de grade Celsius.
  • Dati tava la copt pentru 30 de minute.
  • Intre timp, pregatim siropul.
  • Intr-o oala amesteca toate ingredientele pentru sirop.
  • Puneti oala la foc mic si amestecati usor, pana cand zaharul s-a topit.
  • Cand placinta este gata, se lasa la racit, la temperatura camerei, aprox 20 de minute si se taie in bucati.
  • Turnati acum siropul in tava cu placinta taiata si lasati la odihnit cel putin o ora, pentru ca aceasta sa absoarba tot siropul.
  • Enjoy!

Placinta greceasca cu iaurt si portocale sau Portokalopita, o placinta insiropata, parfumata care va cuceri pe toata lumea.  De origine, portokalopita este de undeva de pe insula Creta, dar este preparata si adorata de grecii de prin toate zonele. Este mult mai buna rece, chiar de la frigider, iar in zilele toride de vara, merge perfect cu inghetata de vanilie. Dar asta nu inseamna ca nu o putem pregati si iarna. Mirosul de portocale, ne duce cu gandul la sarbatorile de iarna. Asa ca, este un desert perfect pentru orice anotimp.

Tips!

Grecii pregatesc aceasta placinta cu foarte mult zahar. Puteti reduce din cantitatea de zahar al siropului, aveti insa grija la sucul de portocale, sa nu fie prea acru.

Taiati placinta in tava inainte de a turna siropul. Astfel el va fi absorbit mai repede si o puteti gusta intr-o ora de la racire.

Foile de placinta trebuie sa fie uscate bine inainte de a le rupe. Cu cat ele sunt mai uscate, cu atat se vor imbiba mai bine cu aluatul de ou.

Faceti suficient sirop pentru a acoperi bine placinta. De asemenea, tot siropul va impiedica placinta sa se usuce, chiar daca o pastrati la frigider.

Sper ca am fost de ajutor astazi si sa aveti spor la gatit placinta greceasca cu iaurt si portocale.

 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close