Placinta cu ou si carne – Melton Mowbray Pork Pie

564

Placinta Gala cu ou si carne

Fel de mâncare: aperitiv, fel principal
Bucătaria: Marea Britanie
Cuvânt cheie: gala pie, placinta cu carne, reteta englezeasca, reteta simpla
Porţii: 10

Ingrediente

Pentru umplutura

  • 1 kg piept de porc, taiat cubulete
  • cimbru uscat
  • 1 lingura piper verde, la borcan
  • 1 lingurita piper alb, macinat
  • 1/2 lingurita piper negru macinat
  • 1 mana buna pesmet
  • 5 oua la temperatura camerei

Pentru crusta

  • 200 g untura de porc
  • 500 g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • 2 oua

Pentru jeleu

  • 350 ml stock de porc sau pui
  • 5 foi gelatina

Mod de preparare

  • Jumatate din cantitatea de cubulete de piept se da prin tocator.
  • Intr-un castron mare, amestecati cele 2 feluri de piept de porc.
  • Adaugati cimbru, cele 3 feluri de piper, pesmetul, putina sare si amestecati bine. Se acopera cu folie si se lasa deoparte la odihnit.
  • Fierbeti ouale 7-8 minute, decojiti-le si lasati-le deoparte pentru moment.
  • Pentru crusta, puneti 170 ml apa rece intr-o oala, cantitatea de untura, si incalziti la foc mic, pana cand untura s-a topit. Apa nu trebuie sa dea in fiert.
  • Intr-un castron mare amesteca faina si sarea.
  • Intr-un castron mic, bateti 1 ou.
  • Turnati putin cate putin apa cu untura, peste faina. Puneti si oul batut.
  • Cand coca s-a format, se transfera pe o suprafata presarata cu faina, si se framanta usor.
  • Coca se da la racit in frigider, pentru a se raci. Se lucreaza mai usor cu ea rece.
  • Incingeti cuptorul la 200 de grade Celsius.
  • Se scoate coca si se imparte in 4 parti egale. O parte se pastreaza si din celelalte 3 se formeaza o foaie rotunda de aprox. 30 cm diametru.
  • Asezati coca intr-o tava rotunda si inalta.
  • Incepeti acum sa umpleti aluatul. Se pune jumatate din carne, se aseaza ouale fierte si se acopera cu cealalta jumatate de carne.
  • Intindeti inca o foaie subtire din coca ramasa si acoperiti carnea cu aceasta. Cu degetele inchideti bine marginea placintei.
  • Cu un cutit faceti o gaura in mijlocul placintei, pe acolo veti turna mai tarziu gelatina.
  • Oul ramas se bate intr-un castron mic si se unge suprafata placintei, de doua ori.
  • Dati la cuptor 20 de minute.
  • Cand timpul s-a scurs, se micsoreaza temperatura cuptorului la 180 de grade celsius. Placinta se unge acum a 2-a oara cu ou.
  • Dati placinta la cuptor pentru inca o ora.
  • Pentru gelatina, puneti la incalzit stock-ul si urmariti instructiunile de pe ambalajul foilor de gelatina.
  • Scoateti placinta de la cuptor si lasati-o la temperatura camerei aprox. 2 ore, pentru a se raci usor.
  • Puteti scoate placinta pe o farfurie intinsa.
  • Puneti o palnie in gaura placintei. Turnati usor stock-ul cu gelatina pana cand placinta se umple.
  • Se da la frigider 6-8 ore, sau mai bine peste noapte, inainte de servire.
  • Pofta buna!

Placinta cu ou si carne, Melton Mowbray Pork Pie, este o reteta originara din Marea Britanie. Ingredientele sunt simple si la indemana, aluatul se pregateste in casa din faina si untura de porc. Se serveste cu castraveti murati sau salata.

Scurta istorie

In 1831, Edward Adcock a inceput sa „exporte” placintele de porc din Melton Mowbray in Londra cu ajutorul diligentei care calatorea intre Leeds si capitala. Astfel a inceput comercializarea si promovarea placintei Melton Mowbray pork pie. Apoi a aparut calea ferata, care a transformat dramatic industria.

In locul diligentelor care calatoreau zilnic, placintele erau acum transportate in vagoane pe calea ferata. In apropierea garii din Melton Mowbray s-au construit diverse patiserii. Placintele au inceput sa fie transportate in tot Regatul Unit si chiar in Australia, Noua Zeelanda si Africa de Sud. Faima placintelor a continuat sa se raspandeasca si, incepand cu 1870 si pana la trecerea in noul secol, industria a inregistrat un avant extraordinar.

 Interesul pentru aceste placinte a scazut dupa cel de al doilea razboi mondial. Ghidul turistic international Lonely Planet aminteste de Melton Mowbray ca orasul „care a dat lumii cea mai buna placinta de carne de porc sub soare”. 

Popularitatea renascuta a produsului a fost demonstrata in 1996. Ducele de Gloucester i-a facut publicitate in timpul unei vizite in magazinul unui producator. Melton Mowbray Pork Pies se disting in mod clar de celelalte placinte de carne de porc prin modul in care sunt ambalate, prezentate si comercializate.

Melton Mowbray Pork Pie Association a fost infiintata in 1998 pentru a reuni toti producatorii din aria indicata. Scopul a fost acela de a asigura protectia produsului si de a informa cu privire la originea produsului.

Incearca si tu aceasta placinta cu ou si carne.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close