Placinta cu dovleac – cea mai simpla reteta

265

 

Placinta cu dovleac - cea mai simpla reteta

Fel de mâncare: desert
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: desert simplu, dovleac in foi, placinta cu dovleac, strudel cu dovleac

Ingrediente

  • 1 kg dovleac ras
  • 125 g zahar
  • 100 g unt
  • 400 g foi de patiserie/ placinta
  • 100 ml ulei pentru uns foile
  • vanilie si scortisoara
  • stafide optional

Mod de preparare

  • Curatam dovleacul de coaja si il dam prin razatoarea cu gauri mari.
  • Amestecam dovleacul cu zaharul si untul taiat in bucatele si il punem intr-o cratita incapatoare pe foc mic. Il calim cca 15 minute dupa care stingem focul si lasam dovleacul sa se raceasca complet.
  • Adauga aiici si stafidele daca folosesti.
  • Pregatim tava de cuptor cu hartie pentru copt.
  • Intindem o foaie de placinta in tava si o ungem cu ulei pe intreaga suprafata. Adaugam peste prima foaie o a doua foaie pe care o ungem cu ulei si peste a doua foaie asezam a treia si ultima foaie pe care o ungem din nou cu putin ulei.
  • Punem un sfert din compozitia de dovleac deasupra foilor, pliem capetele foii peste umplutura si apoi formam un rulou.
  • Repetati procesul cu restul de foi si umplutura.
  • Ungem placinta cu dovleac cu putin unt sau ulei si o coacem la 180°C, cuptor preincalzit, pentru 30-35 minute.
  • Dupa ce  s-a racit, o pudram cu zahar pudra.
  • Pofta buna!

Placinta cu dovleac – cea mai simpla reteta. Este una dintre placintele noastre preferate si nu exista toamna in care sa nu o fac de cateva ori. Placinta cu dovleac se numara printre deserturile preferate ale copilariei, iar mirosul inconfundabil de dovleac copt cu siguranta ii imbie pe cei mai pofticiosi dintre noi. Pentru retetele de placinta poti folosi dovleacul placintar, cel cu forma lunguiata si gust dulce. De altfel, acesta este cel mai intalnit soi la noi in tara.

Sfaturi practice ca sa obtii placinte cu dovleac reusite

Umplutura de dovleac o poti cali sau, eventual, o poti coace. Ca sa coci dovleacul, trebuie sa il tai felii, pe jumatate sau chiar cubulete, avand grija de indepartezi semintele. Asaza dovleacul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si asezoneaza, dupa gust, cu putin ulei, sare, scortisoara sau nucsoara. Introdu tava in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 40-45 minute.

Bineinteles, poti asezona umplutura de dovleac cu orice condimente doresti, de la scortisoara, zahar brun si nucsoara, pana la stafide, merisoare sau nuci. Ai nevoie doar de putina inspiratie si indemanare, iar la final vei putea savura o placinta cu dovleac cu adevarat gustoasa.

Citeste mai multe despre dovleacul placintar aici!

Exista numeroase soiuri de dovleac, de la cele clasice pana la cele hibride, cu seminte sau fara. In functie de soi, poti folosi dovleacul in scop decorativ, mai ales de Halloween, ori poti utiliza doar samanta. Tine cont ca si dovleacul american, cel folosit de Halloween, rotund si turtit la capete, este comestibil si il poti folosi pentru prepararea mancarurilor. Soiurile comestibile sunt intotdeauna ideale pentru a prepara diferite mancaruri si traditionala placinta cu dovleac.

Daca v-a placut reteta de astazi , placinta cu dovleac,  aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close