Placinta ciobanului - varianta de post
Echipament
- Cuptor
Ingrediente
Pentru tocanita
- 500 g ciuperci ( sau linte, naut, la alegere)
- 200 g rosii la conserva (bulion sau pasta de rosii)
- 1 ceapa mare
- 1 morcov mare
- 1 pastarnac
- 1 telina
- 1 ardei capia
- 2-3 catei de usturoi
- 3-4 linguri ulei
- 250 ml apa
- sare si piper dupa gust
Pentru piure
- 5 cartofi
- 50 g unt vegetal
Mod de preparare
- Curatam legumele si le tocam cuburi.
- Intr-o tigaie incapatoare de fonta, incingem la foc mediu uleiul. Adaugam legumele si le sotam la foc mic, pana incep sa se inmoaie.
- Adaugam rosiile cuburi, usturoiul, sarea si piperul.
- Fierbem 1-2 minute, cat sa se lege sosul.
- Adaugam ciupercile ( sau lintea , nautul )
- Punem apa si lasam sa fiarba, la foc mic, circa 30 -45 minute. Daca tocanita nu s-a ingrosat suficient, faceti un rantas cu o lingurita de faina.
- Intre timp curatam cartofii, ii taiem cubulete si ii punem la fiert in apa cu sare.
- Cand sunt bine fierti ii scurgem si ii punem intr-un bol.
- Adaugam untul si ii pasam bine. Puneti putina apa din oala in care au fiert, pentru o textura mai cremoasa. Condimenteaza cu sare.
- Cand legumele au fiert suficient, le acoperim cu piureul de cartofi
- Dam vasul la cuptor pentru 15 minute, la 250 de grade Celsius.
- Lasati apoi la odihnit cateva minute si sunteti gata de servit!
Placinta ciobanului de post sau Shepherd’s Pie in limba engleza. O tocanita de legume gatita lent, acoperita cu o crusta de piure de cartofi.
Este o mancare recomfortanta, perfecta pentru sezonul rece. Originea acestei retete este englezeasca, si se prepara in general cu carne de miel, uneori cu vita sau curcan.
Acest tip de placinta are de-a face cu patura joasa a Marii Britanii. A aparut in perioada in care cartofii s-au raspandit in Regatul Unit, fiind folositi ca mijloc de a potoli foamea cu bani putini. Cartoful era un aliment foarte convenabil pentru tarani, oameni care, in general, traiau in cabane la tara, de unde si termenul de placinta cottage sau “de cabana”.
Daca doriti ca stratul de cartofi sa fie si mai crocant, puteti trasa niste modele pe acesta cu o furculita. Acest lucru va mari aria suprafetei sale, iar zonele mai subtiri se vor coace mai usor, avand ca rezultat o textura mai crocanta.
Asa cum se intampla cu orice reteta veche, traditionala, si aceasta are multe variante pornind de la cea originala. De exemplu, daca adaugati pesmet deasupra stratului de piure de cartofi, veti obtine un alt tip de placinta, numit Cumberland.
Placinta cottage (sau placinta ciobanului) este numita hachis Parmentier de catre francezi, purtand numele omului care si-a convins tara sa manance cartofi!
Conform Oxford Companion to Food, istoria Scotiei ne arata ca putem folosi chiar foietaj in loc de piure de cartofi. O alta variatie mult-iubita implica adaugarea unui strat de branza rasa deasupra. Prin topire, aceasta va rezulta intr-un strat in plus de aroma si textura.
Varianta vegetariana
Vegetarienii si veganii au gasit si multiple variante fara carne ale acestei placinte. Ei le numesc, intr-un mod destul de amuzant, sherpherdless pies (“placinte fara cioban”). Aceasta poate fi preparata inlocuind carnea cu legume delicioase, dar nu puteti folosi chiar orice.
Cele mai bune rezultate sunt obtinute folosind legume mai satioase, precum un amestec de ciuperci si mazare, dar puteti folosi si soia sau alt substitut de carne, precum lintea.
Trebuie sa admit ca, pe cat de delicioasa este reteta originala, pe atat de mult se apropie de gustul original varianta vegetariana! Daca aveti impresia ca o mancare pe baza de legume nu are cum sa fie satioasa… va veti insela cu siguranta! Unde mai pui ca are un gust divin?
Spor la gatit, reteta mea, placinta ciobanului de post!