Pizza turceasca de post sau vegana, cu lipie naan

238

Pizza turceasca de post sau vegana

Preparare25 mins
Timp de gătire30 mins
La dospit1 hr
Timp total1 hr 55 mins
Fel de mâncare: de post, fel principal, vegan
Bucătaria: Turceasca
Cuvânt cheie: dieta vegana, lipie naan, pizza cu soia, pizza de post, pizza turceasca, pizza vegana, reteta de post, reteta simpla

Echipament

  • Cuptor

Ingrediente

Pentru blatul naan

  • 120 ml apa calda
  • 3,5 g drojdie
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingura ulei de masline
  • 60 g iaurt vegan
  • 1/2 lingurita sare
  • 300 g faina

Pentru umplutura

  • 100 g granule de soia
  • 250 ml stock de legume
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • 1 ceapa,tocata fin
  • 2 catei de usturoi, presati
  • 2 linguri pasta de rosii
  • 2 linguri pasta de ardei
  • 1-2 rosii tocate (sucul si samburii indepartati)
  • 1 ardei capia, rosu
  • frunze de patrunjel, tocate
  •  sare si piper dupa gust
  • 1/2 lingurita chilli (optional)

Pentru servit

  • ceapa rosie tocata
  • masline
  • smantana sau iaurt vegan

Mod de preparare

  • Incepem prin a pregati blatul naan. Intr-un castron mare puneti apa calda, zaharul si drojdia. Lasati deoparte 10 minute.
  • Adaugati in castron uleiul de masline, faina, iaurtul si sarea. Amestecati bine ingredientele.
  • Transfera aluatul pe o suprafata intinsa, tapetata cu putina faina, si framanta 5-10 minute.
  • Pune-l inapoi in castron, acopera si lasa-l la crescut pentru 1 ora sau pana cand isi dubleaza volumul. Castronul se pastreaza la cald.
  • Intre timp pregatim umplutura. Intr-un castron puneti granulele de soia si stock-ul de legume. Lasati la inmuiat 10 minute, apoi scurgeti bine lichidul, puteti stoarce cu mana soia.
  • Puneti soia si restul ingredientelor tocate intr-un castron. Adaugati toate condimentele si amestecati bine. Acoperiti castronul si dati-l la rece pana la folosire.
  • Incinge cuptorul la 220 grade Celsius.
  • Pregateste tava pentru copt cu hartie.
  • Cand timpul a trecut si aluatul si-a dublat volumul, mai framantati-l pentru cateva secunde.
  • Imparte aluatul in 4-6 parti egale (depinde de cat de mare veti dori pizza).
  • Intindeti aluatul in forme ovale sau rotunde.
  • Cu o lingura puneti amestecul de soia peste blat si unge marginile cu putin ulei de masline.
  • Dati la cuptor pentru 10-15 minute. Cu cat lasi mai mult, cu atat pizza va deveni mai crocanta. Ramane la alegerea ta.
  • Cand pizza este gata, se lasa la racit usor, puneti restul de ingrediente pentru servire in castronase mici, pe masa si sunteti gata de servit.
  • Pofta buna!

Pizza turceasca de post sau vegana. Lipia naan este perfecta pentru aceasta reteta de pizza, se face usor si este delicioasa. Retetele de pizza de post sunt multe, aceasta este doar o idee pe care ai putea sa o incerci. Poti inlocui oricare leguma cu cea pe care o preferi. Ciupercile sunt foarte gustoase pe pizza, parerea mea. Doar pentru ca e post nu inseamna ca trebuie sa iei o pauza de la pizza!

Cu ce inlocuim branza si ce fel de topping-uri folosim

Cand tii post, e destul de greu sa te abtii de la toate mancarurile care iti plac. Parca tocmai atunci te-apuca toate poftele! La unele rasfaturi nu e nevoie sa renunti, pentru ca exista alternative. Poate ca nu sunt identice la gust cu cele clasice, dar bucatarii au descoperit tot felul de trucuri de-a lungul timpului, astfel ca postul nu mai înseamna restrictii atat de mari.

Ca sa mananci de post si sa iti si placa, cel mai bine este sa iti gatesti acasa. In oras tentatiile sunt mari si nici nu gasesti oriunde mancare fara carne, lactate si oua. Sunt solutii si pentru iubitorii gustului de branza. Fie folosim un produs tartinabil vegan. Se gasesc astfel de produse in supermarketuri, mai ales din soia – fie folosim drojdie inactiva. Fulgii de drojdie uscata inactiva (se numeste inactiva pentru ca nu creste aluatul) pot fi presarati peste blatul de pizza, pentru ca au un gust slab de branza. Drojdia inactiva este un supliment alimentar bogat in vitamine si minerale, dar nu trebuie consumat prea des, ci din timp in timp.

O pizza clasica de post are sos de rosii, busuioc proaspat si ulei de masline. Dar poti sa faci si pizza cu sos pesto in loc de sos de rosii. Sosul pesto se face, in mod normal, cu mult busuioc proaspat, dar acesta se poate inlocui cu alte verdeturi, cum ar fi spanac sau varza kale. In cazul acesta, pizza poate fi completata cu ciuperci, masline si fasii de ardei. Un alt sos pe care il poți folosi la pizza de post este hummusul. Uns intr-un strat subtire peste blat. Peste el poti pune felii de vinete, fasii de rosii uscate, fulgi de chili, masline si ceapa.

Daca v-a placut reteta de astazi, pizza turceasca de post sau vegana, cu lipie naan, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close