Pizza Margherita
Echipament
- Cuptor
Ingrediente
- 260 g faina
- 2 linguri ulei de masline
- 1 lingurita si jumatate drojdie uscata
- 1 lingurita zahar
- 2 lingurite oregano uscat
- branza mozzarella rasa, dupa gust
- sos de rosii pentru pizza, dupa gust ( vezi in descriere reteta)
- frunze de busuioc
- 120 ml apa calda
Mod de preparare
- Pentru a incepe incalziti mai intai ap si turnati-o intr-un castron mare.
- Adaugati zaharul si drojdia in apa si amestecati. Lasati cateva minute pentru ca drojdia sa spumeze.
- Puneti 2 linguri de ulei de masline, oregano, sare, faina. Amestecati totul si incepeti sa framantati amestecul.
- Odata ce amestecul formeaza un aluat, transferati-l pe un blat curat. Framantati aluatul cu mana timp de aproximativ 8 pana la 10 minute pana cand aluatul devine moale.
- Ungeti aluatul cu putin ulei de masline, puneti-l in castron, acoperiti-l si lasati-l la crescut cca 1 ora si jumatate.
- Cand timpul s-a scurs, aluatul si-a dublat volumul.
- Incingeti cuptorul la 220 grade Celsius.
- Impartiti aluatul in doua parti egale sau in functie de dimensiunea pe care preferati sa o faceti. Puteti unge cu ulei aluatul sau sa-l pudrati cu faina daca este foarte lipicios.
- Intindeti aluatul pentru a forma baza pentru pizza, nu mai groasa de 9-10 mm grosime.
- Transfera aluatul in tava pentru copt, unge-l generos cu sosul pentru pizza, lasand marginea de 1 cm.
- Adaugati mozzarella rasa, oregano si busuioc.
- Dati tava cu pizza la cuptor 12-15 minute sau pana cand este coapta frumos.
- Cand timpul a trecut, sunteti gata de servit.
- Enjoy!
Pizza Margherita, reteta pentru acasa. Este un preparat tipic Napolitan si probabil cea mai simpla pizza cu doar cativa pasi de urmarit.
Gaseste aici reteta de sos de rosii pentru pizza.
Mica istorie a acestei retete
Conform traditiei populare, in 1889, la 28 de ani de la unificarea Italiei, in timpul unei vizite la Napoli a reginei Margherita de Savoia, bucatarul-sef Raffaele Esposito de la Pizzeria Brandi si sotia sa, au creat o pizza asemanatoare culorilor din drapelul italian. S-a folosit rosu (sos de rosii), alb (mozzarella) si verde (busuioc). Acestia au numit-o dupa regina – Pizza Margherita.
Oricare ar fi originile reale ale acestei retete de pizza, stim sigur este ca versiunea lui Raffaele Esposito pentru regina Margherita a fost cea care a facut-o populara. De atunci, a devenit unul dintre cele mai recunoscute simboluri ale culturii alimentare italiene din lume.
Din 2009, Pizza Margherita este una dintre cele trei Pizza Napoletane cu eticheta UE STG (Specialità Tradizionali Garantite – Specialitatea Traditionala Garantata).
Calitatea superioara a ingredientelor si metoda traditionala de preparare stau la baza unei adevarate Pizza Napoletana STG.Trebuie sa aveti un disc de 3 mm grosime de aluat cu o crusta de 1-2 cm inaltime. Nu sunt permise alte instrumente de lucru in afara de mainile bucatarului. Nici sucitor sau o masina de presat mecanica si trebuie gatita intr-un cuptor din caramida cu lemne la 485 ° C timp de aproximativ 90 de secunde.
In ziua de azi, exista foarte multe retete de pizza, in functie de zone. Dar Pizza Margherita nu a disparut de pe meniurile pizzeriilor, oriunde s-ar afla.
Pizza, precum multe alte feluri de mancare, nu si-a avut originea in tara care e faimoasa pentru aparitia sa, Italia. De fapt, primele variante de pizza dateaza in Grecia Antica. Acolo, grecii pregateau o paine mare, rotunda si plata pe care puneau ulei, ierburi si condimente. Rosiile nu fusesera descoperite la acea vreme si de aceea nu faceau parte din reteta.