Piure de conopida cu unt, usturoi si parmezan, gata in numai 15 minute
Ingrediente
- 1 conopida mare
- 1 lingurita ulei de masline
- 4 catei de usturoi, zdrobiti
- 350 ml stock de pui
- 1 lingurita unt
- 1 lingura smantana lichida pentru gatit
- sare si piper dupa gust
- 65 g parmezan razuit
- frunze de arpagic pentru ornat (sau patrunjel)
Mod de preparare
- Intr-o oala puneti uleiul de masline si prajiti 30 de secunde usturoiul.
- Pune stock-ul de pui si lasa-l sa fiarba.
- Florile conopidei se rup si tulpina se arunca.
- Puneti florile in apa fiarta si lasati-le cateva minute. ( depinde cat de fiarta vrei conopida)
- Scurge conopida si usturoiul de apa si pune-le intr-un castron.
- Adauga untul, smantana, sare si piper. Pentru a obtine piureul, paseaza toate ingredientele.
- Gusta piureul obtinut si mai adauga sare, piper, unt sau smantana, dupa gust.
- Cat inca piureul este cald, adauga parnezanul razuit si amesteca.
- Transfera-l in alt castron, orneaza cu frunze de arpagic sau patrunjel si sunteti gata de servit.
- Enjoy!
Piure de conopida cu unt, usturoi si parmezan, gata in numai 15 minute. O garnitura cremoasa si pufoasa, perfecta pentru orice fel de friptura.
Desi este asemanatoare cu broccoli, conopida este mult mai fragila. Aceasta se sfarama foarte usor daca este apasata putin mai tare. Daca vreti sa obtineti buchete ferme de conopida de marime mica, medie sau mare, trebuie sa aveti o conopida ferma, proaspata, de culoare alba sau usor crem, cu buchetele bine stranse in jurul tulpinii. Conopida pe care o veti cumpara nu trebuie sa aiba pete negre sau maro. Exista conopida si de culoare galbena, violet sau verzde, iar la acestea trebuie sa aveti grija sa aiba culori uniforme, proaspete.
Din fericire, conopida poate fi cumparata pe tot parcursul anului din supermarketuri, dar trebuie folosita relativ repede dupa ce a fost cumparata.
Cum se gateste corect conopida
- Taierea ei se face doar in momentul in care va fi gatita.
- Conopida se spala dupa ce este este taiata, doar inainte sa fie gatita.
- Pentru a fi siguri ca nu exista insecte ascunse in buchete puteti tine buchetele de conopida in apa cu sare sau apa cu lamiae/ otet in jur de 10 minute, apoi spalati buchetele si le gatiti.
- Prima si cea mai folosita metoda de gatire a conopidei este fierberea in apa cu sare. Se pune apa suficienta intr-o oala se adauga sare si se lasa sa dea in clocot. Daca fierbeti o conopida intreaga aceasta are nevoie de 20-25 minute, in functie de marimea acesteia. Daca ati taiat conopida in buchetele atunci, in functie de marimea si grosimea tulpinilor, aveti nevoie de 5-10 minute.
- Alta metoda de gatire este la abur. Cand apa cu sare ajung la punctul de fierbere se introduce cosul de legume in oala. Apa nu ajunge pana la nivelul cosului. Se pune capacul si se gateste 5-10 minute, in functie de marimea buchetelor.
- A treia metoda de gatire a conopidei este prajirea. Conopida se poate fierbe in prealabil, apoi se scurge, se usuca si se soteaza in ulei incins. Se poate praji direct in baie de ulei sau se pot pune buchetele mici in tava de copt, se stropesc cu ulei si se coc pana devin fragede. Eu va recomand si in acest caz sa o fierbeti in prealabil cateva minute, astfel incat sa fie gatita corespunzator la final.
Cum se taie conopida
- In primul rand se indeparteaza frunzele, astfel incat sa ajungeti la tulpina.
- Cu un cutit taiati in jurul tulpinii. Buchetele de conopida sunt atasate tulpinii principale si au la randul lor alte tulpini.
- Le puteti separa plasand cutitul intre flori si tulpina. Dupa ce ati indepartat tulpina puteti desface usor buchete mai mici sau le lasati mari, in functie de modul in care vor fi gatite sau mancarea in care vor fi folosite.
- A doua metoda este sa taiati felii pe verticala tinand conopida cu tulpina in sus. Ies 2-4 felii daca aveti grija sa taiati prima oara chiar in mijlocul tulpinii, apoi tot pe verticala astfel incat sa iasa felii frumoase.
- Pentru retete in care conopida va fi fierta in apa sau la abur raman buchete de marime medie sau mica. Pentru retete de conopida prajita ( “steak” de conopida) se taie pe verticala – in acest caz alegeti conopida mare sau foarte mare!
Deoarece conopida poate fi folosita ca inlocuitor al carbohidratilor, gasiti pe blogul nostru o multime de retete cu aceasta leguma minute.
- Salata de conopida cu maioneza
- Conopida pane cu sos Buffalo
- Conopida cu branzeturi la cuptor
- Clatite din conopida
- Vita cu conopida
Aboneaza-te la newsletter-ul nostru sau urmareste-ne pe Facebook pentru a nu rata nicio reteta noua 😉
Pofta buna!