Piure de castane
Ingrediente
- 700 g castane in coaja
- 2 l apa
- 1 plic zahar vanilat
- un praf de sare
- 2 lingurite cacao pudra
- 150 g zahar
Mod de preparare
- Spalati castanele si crestati cate un X pe fiecare. Cu cat taietura este mai lunga, cu atat procesul de decojire va fi mai usor.
- Puneti catanele intr-o oala si acoperiti-le cu apa.
- Puneti oala la foc si lasati 15 de minute din momentul in care apa incepe sa fiarba.
- Scurgeti apa fiarta si adaugati apa rece peste castane, pentru a nu se usca.
- Incepeti sa decojiti castanele.
- Puneti castanele prefierte intr-o oala cu 1 l de apa si putina sare.
- Dati la fiert cca 30 de minute. Daca apa scade prea mult, mai adaugat 250 ml de apa.
- Cand acestea s-au inmuiat, adaugati zaharul si zaharul vanilat. Reduceti flacara si amestecati frecvent.
- Cand siropul a inceput sa se lege, opriti focul si lasati 10 minute la odihnit. Daca siropul este prea gros, mai pune putina apa si mai lasa 1 minut la fiert.
- Puneti castanele si o parte din sirop in blender si mixati.
- Potriviti cu sirop pentru a obtine textura potrivita.
- Daca nu mai aveti sirop, puneti apa fiarta.
- Puneti 2 lingurite de cacao peste piure si amestecati.
- Enjoy!
Piure de castane un preparat simplu, specific sezonului rece. Se poate servi ca atare, dar si ca umplutura pentru prajituri si torturi.
Purée de marrons sau crème de marrons este un preparat franțuzesc inventat la 1885 de către Clément Faugier. Acest industriaș francez producea castane glasate (marrons glacés). Acestea din urmă sunt produse de lux care trebuie să fie întregi, aspectuoase. Doarece în timpul preparării acestora multe castane se sfărâmau, Faugier a găsit o soluție de valorificare a brizurilor (spărturilor) transformându-le în piure de castane cu vanilie și sirop de zahăr.
Citeste aici mai multe despre beneficiile consumului de castane.
Daca nu vreti sa va bateti capul cu decojirea castanelor, exista in comert si castane decojite si congelate. Timpul de fierbere al acestora este putin mai lung. Dar, daca aveti noroc de castane delicioase, rezultatul va fi acelasi.
Castanele comestibile nu cresc peste tot, însă acum, odată cu venirea toamnei, cu siguranță le vei găsi în toate piețele, gata să devină cel mai cremos și fin piure de castane. Îți garantăm că gustul este mult mai fin și bun decât al castanelor coapte și tuturor ne plac castanele coapte, nu-i așa? Vezi aici reteta noastra de castane coapte acasa.
Cum se serveste piureul de castane?
Dacă te întrebi cu ce se mănâncă acest piure și cum îl poți servi, ei bine, află că cea mai întâlnită variantă de servire a acestui piure este cea cu frișcă bătută, preparată în casă!
Pentru servirea acestui preparat nutritiv, pune o cantitate generoasă din piureul de castane în câteva cupe. Adaugă deasupra frișcă bătută de casă. Francezii chiar au un desert delicios cu piure de castane și frișcă denumit sugestiv Mont Blanc.
Cu acest piure de castane poți umple cele mai gustoase deserturi, precum rulade cu cremă, prăjituri cu blaturi pufoase din pandișpan și cremă, cele mai delicioase eclere sau choux a la creme, nuci umplute, macarons sau un delicios tort de ciocolată.
Daca v-a placut reteta de astazi, piure de castane, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.