Piure de cartof dulce cu spanac – diversificare alimentatie bebelusi

869

 

Piure de cartof dulce cu spanac

Preparare5 minutes
Timp de gătire30 minutes
Timp total35 minutes
Fel de mâncare: alimentatie bebelusi
Cuvânt cheie: cartof dulce cu spanac, diversificare 6-12 luni, diversificare alimentatie, diversificare bebelusi, piure legume, retete bebelusi
Porţii: 5

Echipament

  • Cuptor

Ingrediente

  • 1 cartof dulce
  • 100 g spanac, proaspat
  • lapte, obtional

Mod de preparare

  • Incinge cuptorul la 200 de grade Celsius si coace cartoful 25 de minute.
  • Intr-o oala, pune apa la fiert. Cand apa clocoteste, scufunda spanacul 1-2 minute, fara a acoperi oala. A doua varianta de gatire, este gatirea la aburi timp de 5 minute.
  • Scoateti cartoful de la cuptor si indepartati-i coaja.
  • Intr-un blender puneti spanacul si cartoful. Mixati pana cand cele doua ingrediente se incorporeaza bine.
  • Daca doriti sa subtiati piureul, adaugati lapte.
  • Piureul se pastreaza la frigider 1-2 zile, sau la congelator pana la 1 luna.

Piure de cartof dulce cu spanac, pentru diversificarea alimentatiei bebelusului. Tine cont de sfatul pediatrului atunci cand incepi diversificarea.

Cand introducem spanacul in alimentatia bebelusului?

Majoritatea pediatrilor recomanda inceperea diversificarii la sase luni, atunci cand bebelusul poate sta singur in sezut. Medicii spun ca inainte de aceasta varsta sistemul digestiv al copilului nu este pregatit pentru mancarea solida. Exista cazuri speciale, cand doctorii indica introducerea unei mese solide de la patru luni, dar se intampla destul de rar. Parerile specialistilor pe acest subiect sunt contradictorii. In cazul unui copil fara probleme de sanatate si cu o dezvoltare normala, varsta de  sase luni reprezinta perioada ideala de incepere a diversificarii. Asta spun cei mai multi pediatri.

Pentru ca stomacul celui mic sa se obisnuiasca cu mancarea solida, trebuie sa incepi cu introducerea treptata a legumelor , a fructelor, sub forma de piure. Este important ca cel mic sa stea intr-un scaun de masa si sa aiba cani, tacamuri si farfurii speciale, din silicon, pentru a nu se lovi.

Pana de curand, multi specialisti spuneau ca  bebelusii pot incerca spanacul doar in jurul varstei de opt – zece luni. Asta, pentru ca spanacul poate impiedica absorbtia calciului, nutrientilor, din cauza continutului mare de nitriti si oxalati. Noile recomandari ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii spun ca poti introduce spanacul in alimentatie de la de sase luni. Dar cu un regim alimentar echilibrat, nu trebuie consumat zilnic. Cu toate ca pare a fi un aliment cu doua taisuri, nu trebuie sa te gandesti nicio secunda sa-l tai de pe lista. Din contra, ar fi bine sa gasesti diferite retete pentru ca cel mic sa fie tentat sa guste ce ii pregatesti si sa manance periodic aceasta leguma.

In cazul in care bebelusul nu este “cucerit” de spanac de la prima lingura, nu fi dezamagita. Gusturile celor mici se schimba foarte des, iar ce astazi nu-i place s-ar putea sa ii fie pe plac peste cateva zile!

Beneficiile spanacului

Spanacul este una dintre legumele pe care bebelusii le accepta destul de usor. Dar, in combinatie cu alte alimente, precum cartoful dulce, morcovul, branza, avocado, etc.

  • Este un laxativ natural, lucru important in perioada diversificarii, cand multi dintre bebelusi se confrunta cu episoade dese de constipatie. Este bogat in fibre si ajuta la mentinerea unui sistem digestiv sanatos;
  • Contine fier, ceea ce ajuta la  prevenirea anemiei;
  • Spanacul este bogat in calciu si magneziu, minerale estentiale in dezvoltarea oaselor, mai ales la copiii aflati in crestere;
  • Este bogat in potasiu si ajuta la dezvoltarea creierului. Studiile arata ca, daca este consumat periodic, spanacul imbunatateste legaturile neuronale;
  • Spanacul contine vitamine (A, B6, B9, C , E , K), care ajuta la o crestere sanatoasă a copiilor.

Pentru a-si pastra nutrientii este foarte important modul de preparare. Atat nutritionistii, cat si pediatrii recomanda oparirea spanacului, si nu fierberea sa. Specialistii spun ca cel mai potrivit este sa pui apa intr-o oala, iar cand aceasta  clocoteste sa cufunzi spanacul pentru 1-2 minute. E important sa nu-l acoperi cu capac, deoarece prin aburi se mai elimina din acidul oxalic. Dupa ce-l scoti din apa trebuie lasat sa se scurga. O alta varianta sanatoasa si recomandata este gatirea la aburi a spanacului timp de aproximativ 5 minute.

Sper ca va este de ajutor articolul si reteta de astazi, piure de cartof dulce cu spanac, si ca nu veti intampina mari probleme in diversificare alimentatiei bebelusului vostru.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close