Pisto spaniol. Tocanita de legume cu ou

93

 

Pisto spaniol. Tocanita de legume cu ou

Preparare30 mins
Timp de gătire1 hr
Timp total1 hr 30 mins
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Spaniola
Cuvânt cheie: pisto spaniol, reteta de pisto, reteta pas cu pas pisto, tocana de legume, tocanita de legume cu ou
Porţii: 4

Ingrediente

  • 4 oua
  • 2 vinete medii
  • 500 g rosii decojite si taiate cubulete
  • 2 dovlecei medii
  • 1 ardei gras rosu
  • 1 ardei gras verde
  • 2 cepe
  • 2 linguri pasta de tomate
  •  sare si piper dupa gust
  • 6 catei usturoi
  • 4 linguri ulei
  • 1 lingura zahar
  • frunze de busuioc proaspat

Mod de preparare

  • Incingeti cuptorul la 200 de grade Celsius.
  • Tocati toate legumele de dimensiuni medii, relativ egale.
  • Intr-o oala cu capac, pe care o veti da mai tarziu la cuptor, incingeti uleiul si prajiti ceapa 1 minut.
  • Adaugati usturoiul si mai prajiti 30 de secunde.
  • Adaugati pasta de rosii si mai lasati 1-2 minute amestecand constant.
  • Puneti acum rosiile, ardeii, dovleceii si vinetele. Condimentati cu sare si piper.
  • Adaugati o lingura de zahar si o cana de apa.
  • Acoperiti cu capacul si lasati sa fiarba 15 minute.
  • Tocati frunzele de busuioc si presarati-le peste preparat.
  • Dati oala la cuptor pentru inca 15-20 de minute.
  • Pisto se serveste cu un ou ochi in mijloc.
  • Pofta buna!

Pisto spaniol. Tocanita de legume cu ou, inrudita cu ratatouille-ul frantuzesc si cu preparatul din Orientul Mijlociu, Shakshuka. Este un preparat originar din sud-estul Spaniei, regiunea Murcia. Pisto este încă una dintre acele rețete care are o multitudine de variante. Ardeii și roșiile sunt esențiale, dar puteți adăuga o varietate de alte legume, cu sau fără ierburi, uneori cu chimen, servite simplu sau acoperite cu brânză sau ouă.

Puteți alege să tăiați legumele fin sau să le păstrați puțin cam groase, așa cum am făcut eu. În Spania, de obicei folosim cubanelle sau ardei italieni prăjiți  în loc de ardei gras verde, dar nu vă faceți griji dacă nu le găsiți – ardeii grași vor fi bine. Puteti folosi atat uleiul simplu cat si pe cel de masline, iar cantitatea folosita ramane la alegerea ta. Sunt retete unde se folosesc pana la 300 ml ulei, in functie de numarul portiilor pe care-l prepari. Aceasta mancare are un gust si mai bun pentru a doua zi, dupa ce aromele legumelor s-a combinat. Deci, nu ezitati sa dublati cantitatie.

Se serveste cu paine proaspata de casa pentru a sterge bine toata bunatatea din farburie 🙂

Daca v-a placut reteta de astazi, Pisto spaniol. Tocanita de legume, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close