Piftie de rata

294

Piftie de rata

Preparare30 mins
Timp de gătire2 hrs
La odihnit8 hrs
Timp total10 hrs 30 mins
Fel de mâncare: aperitiv
Cuvânt cheie: aperitiv, idei mic dejun, mezel de casa, piftie de porc, piftie de rata, pulpe de rata, reteta usoara, sanatos si gustos
Porţii: 12 felii

Ingrediente

  • 2 linguri gelatina
  • 60 ml apa
  • 285 ml stock de pui sau legume
  • 125 ml cidru
  • 4 pulpe de rata fara os si piele
  • 115 g sunca presata, taiata cubulete
  • 150 g ficat de rata
  • patrunjel tocat
  •  sare si piper dupa gust

Mod de preparare

  • Puneti o oala mare cu apa si sare fiert. Adaugati pulpele si lasati-le o ora si jumatate, indepartand spuma cu o paleta.
  • Adaugati ficatul si lasati-l sa fiarba.
  • Cand acestea au fiert se scot din apa si se lasa la racit complet, apoi se taie cubulete sau fasii.
  • Intr-o cratita puneti 60 ml de apa si gelatina. Amestecati la foc mic 5 minute.
  • Adaugati acum stock-ul de legume sau 285 ml apa in care a fiert carnea, si cei 125 ml cidru.
  • Dati la fiert si amestecati pana cand gelatina s-a topit complet.
  • Adaugati fasiile de carne de rata si mai lasati 5 minute la fiert.
  • Opriti focul si lasati compozitia sa ajunga la temperatura camerei.
  • Adaugati cubuletele de sunca presata, ficatul si patrunjelul. Mai condimentati cu sare si piper daca este nevoie.
  • Puneti compozitia in vasul dorit si dati la frigider pentru 8 ore.
  • Pofta buna!

Piftie de rata o reteta usoara numai buna pentru micul dejun sau aperitiv. Este un mezel de casa foarte gustos si sanatos, pe placul tuturor.

Daca doriti, puteti adauga si legume precum ceapa, morcov sau usturoi. Pentru ca gelatina sa iasa clara si frumoasa, puteti strecura stock-ul  pe care-l folositi sau pentru un rezultat exceptional urmati pasii de mai jos:

Cum se limpezeste piftia ?

Apa in care a fiert carnea trebuie sa fie calda dar nu fierbinte.  Dupa fierbere se observa un strat gros si uleios care pluteste la suprafata supei. Acesta se culege usor cu lingura sau polonicul.

Separati 3-4 oua si colectati albusurile intr-un castron. Albusurile este bine sa fie reci, scoase direct din frigider. Turnati albusurile in oala, nebatute, si amestecati cu o lingura de lemn. Dati oala la foc mic si amestecati in continuu pana cand lichidul este pe punctul de fierbere. Pe masura ce zeama se incalzeste aceasta va coagula proteinele din albusuri iar acestea vor forma mici „fulgi” care vor antrena si ingloba reziduurile care tulbura supa. Se vor ridica la suprafata ca niste insule albe plutitoare.

In prima faza supa arata groaznic: devine laptoasa si foarte tulbure. Nu va panicati! Dupa ce intra in regim de fierbere se mai lasa 4-5 minute sa colcoteasca incet si NU se mai amesteca in ea! Veti vedea cum printre bucatile de albus fiert se vad zonele cu supa limpede. Stingeti focul si indepartati oala. Strecurati prin sita simpla, supa cu albusuri. Puneti acum bucati de tifon sau vata si mai strecurati inca o data supa.

Atentie!! NU turnam zeama cu oala prin sita asternuta cu vata pentru ca nu are niciun efect!! Jetul puternic al supei va desparti fibrele de vata din sita si zeama va curge la vale fara sa fie filtrata, ramanand la fel de tulbure ca si la inceput!!

Aboneaza-te la Newsletter-ul nostru pentru a primi cele mai interesante retete culinare. De asemenea, ne poti urmari pe Facebook dar si pe Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close