Piftie de porc – reteta simpla

618

 

Piftie de porc un aperitiv traditional pentru masa de Craciun.

Fel de mâncare: aperitiv
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: aperitiv, carne de porc, masa de Craciun, piftie de porc, reteta clasica

Ingrediente

  • 2 picioare de porc (cca. 1kg impreuna)
  • 1 kg rasol
  • 2 capatani usturoi
  • boabe piper
  •  sare dupa gust
  • optional, rondele de morcovi, patrunjel
  • 1 pastarnac mic
  • 2 foi dafin
  • boia dulce

Mod de preparare

  • Intr-o oala incapatoare, puneti carnea, morcovul, boabele de piper, boia, pastarnacul, foile de dafin si sarea.
  • Puneti apa rece incat sa acopere bine carnea si dati la fiert, pana cand carnea se desface usor de pe os si supa se injumatateste.
  • Scoateti carnea cu o paleta si lasati-o la racit usor pe un capac de lemn.
  • Cand supa s-a mai racit, puneti usturoiul pisat.
  • Strecurati supa de cateva ori pana cand aceasta se limpezeste.
  • Cand carnea s-a mai racit, desfaceti carnea de pe os si rupeti-o fasii.
  • Pregatiti castroanele pentru piftie.
  • Asezati in fiecare castron bucati de carne, optional rondele de morcov fiert si patrunjel, si acoperiti cu supa in care au fiert.
  • Se lasa peste noapte la rece pentru a se coagula.
  • A doua zi, toata grasimea ridicata la suprafata se poate indeparta usor cu o lingura.
  • Pofta buna!

Piftie de porc un aperitiv specific pentru masa de Craciun. Va propun o reteta simpla dar clasica de piftie de porc, foarte usor de realizat.

Tips!
  • Timpul de fierbere al carnii este mare, incercati sa taiati bucati egale de carne cu os inainte de a le pune la fiert.
  • Pentru si mai putina mizerie in bucatarie si bataie de cap, puteti fierbe carnea si la slow cooker. In plus va va scapa si de foarte mult abur in bucatarie si miros in toata casa.
  • Daca doresti o gelatina clara si incolora, nu pune boia dulce.
  • Supa se poate degresa foarte bine prin bucati de tifon.
  • Dupa ce scurgeti zeama, puteti indeparta grasimea in stare lichida, de deasupra, cu o lingura.
  • Daca nu ai rabdare pana a doua zi, piftia se coaguleaza foarte repede la frigider.
  • Pentru piftie folositi bucati de porc cu piele si os cat mai bogate in colagen. Colagenul are proprietatea de a inchega zeama in care fierbe carnea. Folositi picioarele de porc, capul cu tot cu urechi si ciolanele.
  • Verificati ciolanele si picioarele pentru a nu avea par pe ele. In caz contrar, acestea se parlesc, se spala foarte bine cu apa rece si se sterg.

Sa va fie de folos reteta mea!

Vezi si retetele mele de carnati de casa, carnati afumati , toba si leber.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close