Piept de rata si cirese

417

 

Piept de rata cu sos de cirese

Timp de gătire45 minutes
Timp total45 minutes
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: internationala
Cuvânt cheie: fel principal, piept de rata, reteta delicioasa, savoare si gust, sos de cirese
Porţii: 4

Ingrediente

  • 4 portii piept de rata dezosat
  • 1/4 lingura amestec de piper negru, cuisoare, scortisoara, seminte de fenicul si anason macinat
  • sare
  • 3 linguri lichior crema de mure
  • 3 linguri vin rosu
  • 1/2 baton scortisoara
  • 1 anason stelat
  • 1 portocala
  • 300 g cirese
  • 2 lingurite ghimbir

Mod de preparare

  • Presara pe pieptul de rata mixul de condimente. Intr-o craticioara, pune lichiorul de mure, vinul, batonul de scortisoara, anasonul si coaja de la o portocala.
  • Prajeste pieptul de rata intr-o tigaie fara ulei pana cand se rumeneste bine carnea. 
  • Spala ciresele si adauga-le in amestecul de vin. Stoarce si portocala si adauga jumatate din zeama peste vin, apoi lasa sa mai dea in clocot inca 5minute. 
  • Scoate ciresele deoparte, amesteca sosul cu ghimbirul si cu restul de zeama de portocale. Da din nou in clocot si amesteca pana ce se ingroasa. La final, adauga ciresele.
  • Pieptul de rata se feliaza si se serveste stropit cu sosul de cirese. 

Piept de rata si cirese, o farfurie plina de arome ce sa mai, un rasfat de vacanta!

Sosul din reteta de mai sus merge foarte bine si cu friptura de carne de porc. Bineinteles, ciresele pot fi inlocuite cu visine, afine, mure etc. Sosurile dulci si acrisoare, sunt cele mai bune atunci cand vrei sa-ti surprinzi familia cu ceva sofisticat. Ele imbogatesc si sporesc gustul oricarui produs dar si parfumeaza.

Carnea de rata este o sursa buna de proteine ​​de inalta calitate. Fara piele, are o valoare calorica chiar mai mica decat carnea de pui.

O portie de 100 grame de carne piept de rata fara piele contine 140 de calorii si 11,2 g de grasime.

Carnea de rata este o sursa buna de proteine, niacina, fosfor, riboflavina, fier, zinc, vitamina B-6 si tiamina si cantitati mai mici de vitamina B-12, acid folic si magneziu. Este relativ bogata in grasimi si colesterol, daca se consuma si pielea.

In plus, exista un mare avantaj al consumului ponderat de carne de rata, si acesta este dat de grasimea de rata. Punctul de topire al grasimii rata este de doar 14 grade Celsius, mult mai mic decat temperatura corpului uman. Din acest motiv este usor de eliminat, comparativ cu punctele de topire ale grasimii de carne de vita, porc si pui care sunt 45, 38 si 37 grade. Punctul de topire scazut al grasimii permite carnii de rata sa fie foarte delicioasa chiar si atunci cand este servita rece.

Spor la gatit piept de rata si cirese! Iar daca te indragostesti de retetele cu sos dulce acrisor, iti dam aici mai multe idei.

Pofta buna! 🙂

 

 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close