Peste cu morcov si praz - Diversificare alimentatie bebelusi
Echipament
- Mixer de mana
Ingrediente
- 150 g peste alb
- 3 morcovi, taiati cubulete
- 1 praz
- 120 ml apa / lapte/ formula
Mod de preparare
- Intr-o craticioara mica puneti apa la fiert.
- Adaugati pestele si legumete taiate cubulete.
- Lasa la fiert 15 minute, acoperit.
- Transfera totul intr-un blender si mixati pana cand obtineti piureul cu textura dorita.
- Mai adaugati apa.lapte/formula daca vreti sa-l subtiati mai mult.
- Se pastreaza la frigider 2-3 zile si la congelator pana la 1 luna.
Peste cu morcov si praz o reteta simpla pentru diversificare alimentatiei bebelusului tau. Tine cont de sfaturile pedriatului tau cand incepi diversificarea.
Cand introducem pestele in alimentatia bebelusului
Momentul introducerii pestelui in alimentatia bebelusilor, este un subiect de dezbatere. Pediatria clasica recomanda introducerea pestelui dupa varsata de 8-9 luni. In tarile nordice, pestele este introdus chiar mai devreme, incepand cu varsta de 6 luni. Pediatrii din vest sustin ca nu exista niciun indiciu ca amanarea introducerii pestelui in alimentatie, scade riscul de aparitie a alergiei.
Pediatria moderna romanesca amana introducerea pestelui, undeva in jurul varstei de 1 an, datorita potentialului alergen. In orice caz, introducerea crustaceelor si a fructelor de mare se va face abia dupa ce copilul implineste 3-4 ani.
Alege intotdeauna pestele cu carnea alba. Acestia sunt mai usor de digerat si au riscul cel mai scazut de alergii. Pentru inceput ii poti oferi bebelusului peste rapitor de apa dulce. Pastravul, salaul sau stiuca sunt specii la incemana tuturor. Somonul este de asemenea o varianta potrivita.
Cand introducem prazulin alimentatia bebelusului
Prazul se poate introduce în alimentatia bebelusului inca de la 6 luni, cu mentiunea ca poate induce gaze. Daca stiti ca bebelusul dumneavoastra este mai inclinat spre a face gaze din experienta altor alimente, atunci amanati introducerea prazului in alimentatie. Folositi-va de regula celor 4 zile si discutati cu medicul pediatru acest moment.
Prazul nu este un alergen des intalnit, dar contine oxalati. Datorita texturei mai fibroase, mai ales in cazul prazului de dimensiuni mai mari si a frunzelor asezate in straturi, alegeti sa dati micutului la o varsta mai frageda, prazul gatit in favoarea celui crud. Prazul facut piure sau sub forma de suc in combinatie cu sucul altor legume (de exemplu morcov sau telina) pot fi alte alternative de servire in cazul celor mai micuti.
Citeste mai multe despre beneficiile prazului, atat pentru cei mici cat si pentru cei mari, aici!
Iti las aici si tretea de cartofi dulci cu somon pentru alimentatia bebelusului.
Aboneaza-te la Newsletter-ul nostru pentru a primi cele mai interesante retete culinare. De asemenea, ne poti urmari pe Facebook dar si pe Instagram.