Pate de ficat
Echipament
- Mixer
Ingrediente
- 25 g unt
- 450 g ficat de pui
- 2-3 lingurite tarhon
- 1 lingura coniac
- 100 g ciuperci champignon
- 2 linguri creme fraiche
- sare si piper dupa gust
- paine pentru servire
Mod de preparare
- Untul se topeste la foc mediu intr-o tigaie.
- Prajiti ficateii 10 minute.
- Adauga tarhonul, ciupercile, coniacul si mai prajeste 2 minute.
- Transfera totul intr-un mixer si adauga creme fraiche .
- Se mixeaza totul foarte bine pana toate ingredientele sunt incorporate. Condimenteaza cu sare si piper.
- Pateul se transfera in ramakins pana la servire.
- Se serveste cu felii de paine
Pate de ficat – o reteta foarte usoara si ieftina, gata in doar cativa pasi. Considerat fie o mancare specifica micului dejun sau una de lux, in functie de materia prima, pateul de ficat este raspandit astazi in lumea intreaga. Dar cum a aparut acest preparat incredibil de savuros?
Originea pateului
Pateul este un preparat foarte vechi. Intai a aparut in Grecia Antica, iar tehnica de conservare, in perioada secolului al XIX- lea, cand Napoleon cauta metode prin care sa conserve mancarea armatei sale.
Sigur ca cel mai bun ramane pateul de foie gras, adus pe lume de catre francezi, care au avut intotdeauna contributii importante. Iar cel care l-a inventat a fost maestrul bucatar de origine normanda, Jean-Joseph Close, la Strasbourg in anul 1765. In Franta s-a promovat cel mai mult pateul, devenind cel mai mare producator mondial. Mai tarziu a fost preluat si de ceilalti europeni.
Astazi pate-ul ramane baza bucatariei franceze. 25% dintre francezi mananca pate cel putin o data pe saptamana, iar 68% dintre francezi consuma pateu cel putin o data pe luna. In ultimele decenii, acest preparat a devenit o preferinta in milioane de locuinte din America.
Toti vrem sa mancam cat mai sanatos. Iar dupa parerea mea, cele mai sanatoase alimente sunt cele pregatite de tine in bucatarie.
Incearca si tu reteta de pate de ficat.