Pastrama de somon

342

 

Pastrama de somon

Preparare20 mins
La frigider2 d
Timp total2 d 20 mins
Fel de mâncare: aperitiv, mic dejun
Bucătaria: Scandinavica
Cuvânt cheie: aperitiv, pastrama, pastrama de somon, peste, reteta cu peste, reteta scandinavica, somon
Porţii: 6

Ingrediente

  • 2 cepe rosii, tocate marunt
  • 350 g sare fina
  • 150 g zahar
  • 2 lingurite si jumatate piper negru, boabe
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 kg somon, fara oase
  • 3 foi de dafin
  • 1 lingura rasa boia (amestec picant cu dulce)
  • 1 lingura paprika afumata
  • 1 lingura chimen
  • 2 linguri seminte de coriandru
  • Paine proaspata, unt, muraturi, pentru servit

Mod de preparare

  • Intr-un blender puneti ceapa, patrunjelul, sarea, zaharul , piperul si mixati.
  • Intr-un vas de sticla sau ceramica puneti jumatate din pasta, asezati somonul peste, cu pielea in jos, si intindeti cealalta jumatate peste. Aveti grija ca toata suprafata sa fie acoperita cu pasta de sare.
  • Acoperiti vasul cu folie si dati la frigider pentru 48 de ore.
  • Cand cele 48 de ore au trecut, puneti 3 linguri de apa la fiert, cu foile de dafin, boia, 3 linguri de zahar si paprika.
  • Se da la fiert, se scot frunzele de dafin apoi se lasa la racit la temperatura camerei.
  • Macinati chimenul cu semintele de coriandru.
  • Indepartati pasta de sare de pe somon. Spalati-l daca este nevoie dar aveti grija sa-l stergeti bine cu prosoape de hartie. Somonul trebuie sa ramana uscat.
  • Puneti somonul pe un tocator de lemn, ungeti-l bine cu mixul de apa zahar si condimente.
  • Presarati si mixul de condimente rasnite, si se mai da la frigider 12 ore, neacoperit.
  • Cand timpul a trecut, se indeparteaza excesul de condimente de pe somon si se pielea.
  • Se feliaza felii subtiri si sunteti gata de servit.

Pastrama de somon, o delicatesa scandinavica. Se serveste cu paine proaspata de casa, castraveti murati si unt.

Somonul este considerat cel mai bun peste pentru alimentatia noastra. Contine cantitati ridicate de vitamine, minerale si acizi grasi Omega 3. O portie de 100 de grame de somon are 155 de calorii, 21,6 grame de proteine si 6,9 grame de grasimi.

Cum alegi cel mai bun somon

In Romania vei gasi somon proaspat in pescarii si in magazine care au raioane destinate pestelui si produselor din peste. Somonul poate fi ambalat in vid, afumat sau proaspat, dar si la conserva. Iata cateva ponturi care te vor ajuta sa faci cea mai buna alegere atunci cand vrei sa pregatesti o cina cu somon.

  • Somonul proaspat nu se pastreaza bine pe termen lung, asa ca este recomandat sa fie gatit in ziua in care a fost cumparat sau cel tarziu a doua zi. Daca faci cumparaturi pentru o masa festiva, lasa achizitionarea somonului la final si pune-l la congelator imediat cum ai ajuns acasa.
  • Alege somonul si in functie de aspect. Carnea trebuie sa fie translucida si umeda. Nu e recomandat sa se adune lichid in jurul somonului sau sub el. Un alt semn care arata ca pestele a fost depozitat in conditii optime este faptul ca, la atingere, carnea are elasticitate si revine la forma initiala.
  • Un alt lucru care iti poate indica daca pestele este intr-adevar proaspat este mirosul. In cazul somonului, acesta trebuie sa aiba un miros dulceag, nu mirosul de peste pe care il stim cu totii.

Carnea de peste este si un aliment de baza in meniul copiilor aflati in crestere. Incepand cu varsta de un an si cel putin pana la 3 ani de viata, copiii ar trebui sa manance peste de 2-3 ori pe saptamana. Astfel li se dezvolta in parametri optimi functiile cognitive, memoria si randamentul intelectual.

Incearca si tu reteta mea de pastrama de somon. Alte retete cu somon gasesti aici!

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close