Pasta de mici – reteta pas cu pas

214

Pasta de mici sau mici de casa

Preparare30 mins
Timp de gătire8 mins
La frigider1 d
Timp total1 d 38 mins
Fel de mâncare: aperitiv, fel principal
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: mici de casa, mici pentru gratar, pasta de mici, reteta pasta de mici, reteta romaneasca de mici
Porţii: 22 buc

Echipament

  • masina de tocat

Ingrediente

  • 300 ml apa foarte rece sau stock de vita
  • 700 g carne de vita
  • 300 g amestec carne de porc cu oaie (carne mai grasa)
  • 1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
  • 5 boabe ienibahar
  • 22 g sare
  • 1/2 lingurita piper proaspat macinat
  • 1/2 lingurita boabe coriandru 
  • 1 lingurita rasa chimen
  • 5 catei usturoi
  • 2 lingurite boia dulce
  • putin ulei pentru uns
  • 1 lingurita rasa de cimbru uscat

Mod de preparare

  • Taie pulpa de vita si pieptul de porc in cubulete si curata feliile de piept de porc (carnea trebuie curatata de sorici si de oase).
  • Toaca bine carnea, alaturi de cateii de usturoi, prin cea mai fina sita de la masina de tocat.
  • Zdrobeste intr-un mojar toate condimentele (mai putin bicarbonatul).
  • Framanta carnea tocata foarte bine, timp de 8-10 minute, alaturi de condimente si de bicarbonatul stins cu zeama lamaie.
  • Pe masura ce incepi sa framanti, adauga supa de oase rece (sau apa rece). Pasta trebuie sa fie pufoasa si moale. Nu trebuie sa folosesti neaparat tot lichidul.
  • Muta pasta de mici intr-un castron curat, acoper-o cu folie de plastic sau aluminiu si las-o la frigider peste noapte.
  • Incinge gratarul exterior si prajeste micii.
  • Daca alegi varianta la aragaz, incinge grillul electric si unge plita cu ulei inainte de a aseza mititeii pe ea. De asemenea, mititeii trebuie bine unsi cu ulei pentru a nu se lipi de gratar.
  • Pofta buna!

Pasta de mici sau mici de casa pentru amatorii de gratare in aer liber si nu numai. Ies foarte pufosi si fragezi, ca cei cumparati.

Mititeii rumeniti pe gratar si serviti cu mustar sunt cele mai populare gustari pe care romanii le consuma cu placere in weekenduri sau in vacante. Din acest motiv, micii invita la relaxare si la voie buna. Sunt deseori asociati cu sarbatorile si targurile.

Exista chiar o poveste potrivit careia mititeii au fost inventati dintr-o nevoie, intr-un restaurant din Bucuresti. Potrivit acestei variante, bucatarul localului a ramas fara mate de oaie pentru carnati, asa ca si-a folosit imaginatia si a amestecat carnea pentru carnati cu condimente. A pus-o pe gratar, modeland niste carnati mai mici, din care au rezultat micii de azi.

Nu se stie inca daca aceasta este povestea reala a micilor si a locului lor de provenienta. Ceea ce cunoastem cu certitudine este reteta de baza a acestora, care poate sa difere in functie de gustul pe care dorim sa il obtinem.

Sfaturi pentru mici gustosi

Chiar daca prepararea micilor nu necesita cunostinte gastronomice extraordinare, cateva reguli clare te ajuta sa gatesti carnea astfel incat sa-si pastreze sucul si savoarea condimentelor.

  • Cu trei ore inainte de gatire, scoate din frigider pasta de mici. Astfel, carnea va ajunge la temperatura camerei si se va modela mai usor.
  • Inainte sa-i asezi pe gratar, micii trebuie unsi cu ulei pe toate partile si se lasa sa stea o ora.
  • Acasa, micii se prajesc pe gratarul electric sau in tigaia bine incinsa.
  • Intoarce fiecare mititel de trei ori pana este prajit.
  • Atentie! Nu se lasa sa se patrunda complet, ca sa nu se usuce sucul care contine toata savoarea condimentelor.
  • Daca ii prajesti la foc mic, micii se usuca si devin seci in interior.
  • Pentru mici pufosi, concentratia de carne grasa este ingredientul-cheie.
  • Pasta de mici trebuie sa treaca de doua ori prin masina de tocat si sa stea o zi si o noapte la frigider pentru a obtine mici cu o consistenta perfecta.
  • Serveste micii alaturi de chifle proaspete, cartofi prajiti, salata verde sau muraturi si, neaparat, mustar picant.
  • Micii se gatesc intotdeauna la foc mare si se intorc cu atentie de pe o parte pe alta, pentru a nu exista riscul sa se arda carnea.

Daca v-a placut reteta de astazi, pasta de mici, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close