Pasca cu aluat de cozonac – reteta pas cu pas

178

 

Pasca cu aluat de cozonac

Preparare30 mins
Timp de gătire50 mins
Timp total1 hr 20 mins
Fel de mâncare: desert
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: aluat de cozonac, desert, desert cu branza, desert cu stafide, desert romanesc, pasca cu aluat de cozonac, pasca de paste, pascu cu aluat, reteta romanesca, reteta traditionala
Porţii: 6

Echipament

  • Cuptor
  • Robot de bucatarie

Ingrediente

Pentru aluat

  • 500 g faina 000 ( cernuta de 2 ori)
  • 250 ml lapte cald, nu fierbinte
  • 50 g unt topit, nesarat
  • 120 g zahar
  • 50 ml ulei
  • putina sare
  • 1 esenta de vanilie
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 10 g drojdie uscata
  • 2 galbenusuri

Pentru umplutura cu branza

  • 400 g branza dulce de vaca
  • 100 g stafide
  • 2 oua
  • 3 linguri gris
  • 3 linguri zahar
  • 2 plicuri zahar vaniliat
  • 1 esenta de vanilie
  • coaja rasa de la o lamaie

Mod de preparare

  • Incepem prin a pregati maiaua pentru aluat. Intr-un castron pune drijdia, 1 lingura de zahar si 2 de faina. Toarna cateva linguri de lapte si amesteca bine. Lasa 15 minute sau pana cand isi dubleaza volumul.
  • Pune restul de zahar in lapte si amesteca pana cand se topeste.
  • In vasul robotului de bucatarie pune faina, maiaua, galbenusurile de ou, coaja de lamaie, sare si vanilia.
  • Dati drumul robotului la viteza mica si incepeti sa incorporati si zaharul indulcit, putin cate putin.
  • Cand laptele s-a incorporat, incepeti sa tunati putin cate putin si untul, apoi uleiul. Aluatul trebuie sa fie unul moale si lipicios.
  • Mai lasati la framantat, la viteza mica, inca 10-15 minute.
  • Acopera vasul si lasa aluatul la crescut, cca 1 ora sau pana cand acesta isi dubleaza volumul.
  • Intre timp ne ocupam de umplutura. Intr-un castron mare pune toate ingredientele si amesteca-le bine cu o spatula.
  • Pregatim o tava de cuptor rotunda, pe care o ungem cu ulei si o imbracam cu hartie de copt la interior.
  • Pregateste cuptorul la 170 de grade Celsius.
  • Cand timpul a trecut si aluatul a crescut suficient, ne ungem vine mainile cu ulei si impartim aluatul in doua parti egale.
  • O parte o asezam direct in tava si o intindem bine, in mod egal, cu palmele. Aceasta va fi baza desertului. Se inteapa cu furculita.
  • Cealalta parte o impartim in 3 parti egale, si din fiecare parte vom rula 3 batoane lungi.
  • Implateste aceste 3 batoane si aseaza impletitura in tinteriorul tavii, pe margine. Lipeste aluatul cu degetele, de peretii tavii, astfel incat umplutura sa nu curga pe margini.
  • Pune umplutura in centrul aluatului impletit. Pentru un efect lucios, puteti unge la exterior cu un ou batut.
  • Dati la cuptor pana cand pasca se coace uniform si se maroneste usor. (cca 40 de minute, se incearca cu scobitoarea)
  • Se lasa la odihnit pana cand se raceste complet si se serveste.
  • Pofta buna!

Pasca cu aluat de cozonac, o reteta traditionala de Paste. Acest desert este usor de preparat, bogat in branza si stafide.

Aluatul pentru pasca cu aluat de cozonac poate fi framantat la robot, la masina de paine sau la mana. Pentru umplutura aveti nevoie de cateva ingrediente simple. Branza de vaci trebuie sa fie grasa si foate bine scursa de zer. Cu cat branza e mai moale cu atat umplutura se va scufunda in aluat. Daca branza e prea apoasa o puteti lasa la scurs intr-o sita. Puneti-o in frigider cu o seara inainte de a face pasca. Grisul ajuta si el si absoarbe lichidul in exces, asa ca e bine sa-l folositi.

Pasca cu aluat de cozonac se coace la foc potrivit, 165-170 de grade pana cand aluatul este bine copt, iar umplutura este bine legata. Inainte de a o taia, este bine s-o lasati sa se raceasca complet. O puteti servi si calduta, insa umplutura se va impratia putin.

Nu va pot descrie cat de aromata este pasca aceasta! Se simt bine de tot vanilia si coaja de lamaie iar aluatul de cozonac are si el aroma lui specifica. Dupa racorire am mutat pasca in camara si am acoperit-o cu un tifon sau cu o panza foarte subtire.

A doua zi am taiat cateva felii de pasca. Feliile se decupeaza perfect, aluatul nu face firimituri iar umplutura cremoasa este perfect inchegata. Aluatul este pufos, bine copt si la fund si pe laterale iar crema de branza dulce este de o finete rara.

Daca v-a placut reteta de astazi, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close