Papricas de pui cu smantana si galuste
Ingrediente
- 750 g carne de pui (ciocanele, pulpe superioare)
- 2 cepe mari
- 1 rdei capia
- 2-3 catei de usturoi
- sare si piper dupa gust
- 2 linguri paprica/ boia dulce
- 200 ml smantana lichida de gatit (30%)
Pentru galuste
- 200 g faina
- 50 ml lapte rece
- 2 oua
- un praf de sare
Mod de preparare
- Tocati legumele cubulete mici.
- Intr-o tigaie mare,/ oala, puneti cateva linguri de ulei. Prajiti carnea cateva minute pe fiecare parte. Se scoate pe o farfurie si se pastreaza la cald.
- In aceiasi tigaie se pune ceapa la calit, 3-4 minute, pana cand se inmoaie.
- Adaugati ardeiul si usturoiul si mai prajiti 4-5 minute. Condimentati cu sare si piper.
- Puneti carnea peste legume si amestecati.
- Adaugati cele 2 linguri de boia dulce.
- Adaugati 2 cani de apa calda, acoperiti cu un capac si lasati la fier 30 de minute.
- Intre timp facem separat si galustele.
- Punem o oala cu apa si sare, la fiert. Intr-un castron puneti ouale, faina si mixati. Adaugati putin lapte rece pana obtineti un aluat moale dar care nu curge.
- Cu o lingurita fierbinte, ia cate putin din compozitia galustelor si scufund-o usor in apa clocotita.
- Lasati 8-10 minute, veti vedea ca se ridica la suprafata si se umfla. Scurgeti apa. Galustele trebuie sa fie gata doar cu cateva minute inainte de a fi pus in oala cu papricas de pui. Altfel se usuca si se intaresc.
- Daca papricasul scade, se mai adauga 250 de ml de apa calda, deoarece vorbim despre o mancare cu sos mult.
- Puneti smantana lichida si lasati sa dea in clocot.
- Adaugati galustele si stingeti focul .
- Lasati acoperit cu un capac 10 minute inainte de servire. De asemenea, veti vedea cum sosul va fi absorbit de galuste. Cand veti reincalzi mancarea, mai adaugati putina apa.
- Presarati patrunjel tocat si sunteti gata de servit!
Papricas de pui cu smantana si galuste, un preparat imprumutat, specific Ardealului si Banatului. Desi pare o provocare, reteta de papricas de pui este ușor de realizat.
Tips!
- Va recomand smantana lichida pentru acest preparat, deoarece aceasta nu se coaguleaza. Daca nu va deranjeaza aspectul de
taiat
, puteti folosi smantana normala. - Puneti smantana in oala direct, doar cand aceasta se va consuma repede, intr-zi, ozi si jumatate. Orice mancare sau ciorba dreasa cu smantana devine foarte usor perisabila (se strica repede) chiar daca este pastrata la frigider. La fel de bine puteti drege papricasul direct la masa – fiecare isi pune in farfurie cata smantana doreste.
- Folositi boia de calitate. Imediat ce ati pus boia in preparat, adaugati apa, pentru a nu-l arde.
- Fierbe ingredientele sub capac, ca sa scurtezi din durata de preparare.
- Pentru un control mai bun asupra retetei, poti pune carnea la prajit, apoi o poti scoate, inainte sa adaugi ceapa.
Mai mult, poti adapta reteta in functie de preferinte – cu boia dulce sau picant. In ambele cazuri, vei simti contributia prafului de boia, pentru ca reteta a fost dezvoltata in jurul ei. De fapt, papricas de pui vine de la paprika, denumirea alternativa a condimentului.
Papricasul este un fel traditional unguresc care a fost preluat (acum sute de ani) de austrieci, cehi, slovaci dar si de ardeleni si banateni. Micilor galuste de faina li se spune Nockerli (din germana) sau nokedli (versiunea maghiarizata).