Papanasi prajiti cu smantana si dulceata
Ingrediente
- 400 g branza de vaci grasa si bine scursa de zer
- 300 g faina
- 1 lingura rasa de praf de copt
- 2 oua
- un praf de sare
- 1 plic zahar vanilat
- coaja rasa de la o lamaie
- ulei pentru prajit
Pentru servit
- smantana fermentata (acrisoara)
- dulceata la alegere
- zahar pudra vanilat
Mod de preparare
- Intr-un castron incapator puneti branza de vaci, ouale intregi, sarea, vanilia si coaja rasa de lamaie. Amestecati bine cu un mixer de mana. Amestecul trebuie sa fie cremos si fara cocoloase.
- Cerneti deasupra faina si puneti praful de copt.
- Omogenizati totul cu mana, fara sa framantati mult, pana se obtine un aluat moale si putin lipicios. NU trebuie framantat pentru ca se intareste!
- Se acopera cu o folie de plastic si se da la frigider 30 de minute. Odihna si frigul ii fac bine. Faina se mai umfla, absoarbe din lichide si aluatul se leaga mai bine.
- Infainati acum masa de lucru si rasturnati aluatul.
- Cu sucitorul intindeti o foaie de 2,5 cm grosime,
- Se decupeaza cercuri mari, cat mai apropiate unele de altele, pentru pierderi minime de coca.
- Taiati rondelele cu un dui metalic in centru. Asemenea unor gogosi americane.
- Se aduna coca ramasa, inclusiv cercurile decupate din mijlocul rondelelor
- Se modeleaza in palme bilutele care vor sta in mijlocul papanasilor.
- Prajiti papanasii in baie de ulei. Uleiul nu trebuie sa fumege, dar trebuie bine incins. temperatura lui va scade brusc, imediat ce vom pune papanasii in el.
- La prajit papanasii se umfla si cresc frumos. Se prajesc cate 2-3 minute pe fiecare parte.
- Se scot intr-o tava cu prosoape de hartie pentru surplusul de ulei.
- Se servesc fierbinti si se garnisesc cu smantana si dulceata la alegere. Puteti sa-i pudrati suplimentar cu putin zahar pudra vanilat
- Pofta buna!
Papanasi prajiti cu smantana si dulceata un desert romanesc delicios de gustos. Se pregatesc foarte usor, gata in numai 50 de minute.
Desert imprumutat devenit traditional romanesc
Chiar daca cu totii stim ca papanasii sunt un desert specific tarii noastre, se pare ca nu e chiar asa.
Aceste gogosi delicioase au o legenda amuzanta care vine tocmai din … Danemarca. Un capitan de vas, incercand sa struneasca carma in timp ce manca o gogoasa, probabil luat prin surpindere de valurile puternice, a infipt desertul intr-una din spitele carmei ca sa isi poata folosi ambele brate si a salvat generatii intregi de gospodine de la coacerea miezului problematic.
Papanasii fierti isi au originile in Imperiul Austro-Ungar, dar noi ne putem mandri cu varianta lor prajita, specifica Moldovei. Cu o forma rotunda, de inel, papanaşii au in compozitie griş si branza de vaci, spre deosebire de gogosile clasice la care se pune faina. Decorati cu smantana si dulceata de felurite fructe, noi nu stim pe nimeni care sa refuze un astfel de desert.
Papanasii se mai regasesc si in Austria, dar si in Ungaria.
Indiferent cat de mult ati tine la silueta, cand in fata dumneavoastra apar papanasi prajiti cu smantana si dulceata, nu puteti rezista.