Panzanella - salata italiana
Ingrediente
- 225 g paine ciabatta taiata cubulete
- 3 linguri ulei de masline
- 1/2 lingurita sare
- 1/2 lingurita usturoi granulat
- 1 ceapa rosie tocata
- 300 g rosii cherry
- frunze de busuioc tocate
- 60 g parmezan razuit
Pentru dressing
- 60 ml ulei de masline
- 1 lingurita miere
- 2 linguri otet din vin alb
- 1 catel mare de usturoi pisat
- 1 lingurita mustar de Dijon
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare
- Incinge cuptorul la 215 grade celsius.
- Intr-un castron amesteca toate ingredientele pentru dressing.
- Toaca ceapa solzisori si amestec-o in dressing.
- Pune peste cuburile de paine ulei de masline, sare, piper si usturoi granulat.
- Pune cuburile intr-o tava si da-le la cuptor 10-12 minute pana cand acestea se usuca si se bronzeaza frumos.
- Taie rosiile in doua sau in patru, punele intr-un castron alaturi de parmezan si busuioc tocat.
- Adauga acum in castron painea uscata si dressing-ul.
- Amesteca bine si serveste.
- Enjoy!
Panzanella – salata italiana, este o reteta veche cu rosii, paine uscata, specifica regiunii Toscana. Trebuie incercata neaparat!
Specialitate estivala prin excelenta! Panzanella impresioneaza prin simplitatea ei, prin armonia cromatica a ingredientelor ce o compun. Si nu in ultimul rand prin gustul bogat si prin prospetime. Se pregateste cu cateva ore inainte de consumare si se pastreaza in frigider. Este nelipsita de la pranzul locuitorilor acestei zone in special in perioada de canicula. Mai nou, o intalnim chiar si in restaurantele cu specific regional.
Acum am vazut ca salata Panzanella tinde sa se imbogateasca si cu alte ingrediente: salata verde, capere, mozzarella, morcov, telina, etc. Ce ramane de baza este exact painea veche inmuiata. Poate fi luata in considerare si atunci cand mai raman resturi de paine la masa, pe care nu le vrea nimeni. Uneori nici nu banuim ce bunatati se ascund in gusturile simple si ingredientele cele mai comune!
Mica istorie
Se spune ca salata a fost facuta pentru prima data de catre taranii din zona Toscana. Ca istorie, salata este mentionata inca din secolul XVI, cand poetul Bronzino o amintea ca fiind facuta doar din ceapa si otet, puse pe o felie paine prajita. O alta mentiuonare se regaseste in Decameron-ul lui Boccaccio: “pan lavato” adica paine spalata. Numele mai exact inseamna “pane”(paine) si “zanella”(bol cu supa). Toate aceste detalii ne certifica faptul ca multi s-au gandit (inaintea noastra) la minunea inmuierii painii in zeama lasata de salata. Partea faina este ca unii bucatari faimosi i-au adaugat ingrediente in plus, si au facut din aceasta salata una complexa si delicioasa.
Daca v-a placut reteta de astazi, Panzanella – salata italiana, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram sau YouTube.