Panna cotta cu zmeura
Ingrediente
- 235 ml lapte cu 3,25% grasime
- 2 1/2 lingurite de gelatina
- 475 ml frisca lichida
- 65 g zahar
- un praf de sare
- 235 ml smantana
Pentru jeleul de zmeura
- 250 g zmeura ( puteti pune jumatate zmeura, jumatate capsuni, daca doriti)
- 3 linguri zahar
- 1 esenta de vanilie
Mod de preparare
- Intr-o oala mica, puneti laptele cu 1 pliculet de gelatina. Se lasa la umflat 3-5 minute, apoi oala se pune la foc mic si se incalzeste pana cand gelatina se dizolva. 4-5 minute.
- Turnati in oala si frisca lichida, 65 g zahar, esenta de vanilie si un praf de sare.
- Continuati sa amestecati timp de 5 minute sau pana cand zaharul s-a topit. Nu fierbeti! Indepartati oala de pe foc si lasati la racit 5 minute.
- Puneti smantana intr-un castron mediu. Amestecand in continuu cu un tel, turnati incet crema calda peste smantana.
- Rezultatul se imparte in mod egal in 6 pahare sau ramekins.
- Se da la frigider 4-6 ore, sau pana cand crema se leaga bine.
- Ne apucam acum de jeleu. Intr-o oala mica amesteca jumatate din cantitatea de zmeura, o esenta de vanilie si 3 linguri de zahar.
- Se da la fiert 4-5 minute .
- Se adauga si restul de zmeura si se indeparteaza oala de pe foc.
- Cand siropul este la temperatura camerei, se imparte in mod egal in cele 6 pahare.
- Pofta buna!
Panna cotta cu zmeura, iata o idee dulce de desert simplu! Perfect pentru vara asortat cu fructe sau de iarna asortat cu scortisoara si nuci tocate, migdale prajite sau alune de padure.
Aceasta reteta isi are originea in nordul Italiei, iar numele „panna cotta” literalmente inseamna crema gatita. La baza cu fructe sau alune. In timp, s-au adaugat si fructe de padure, caramel, sos de ciocolata diverse fructe.
In primele variante comerciale nu se regaseau printre ingrediente plicurile de gelatina pe care le folosim noi azi. In schimb reteta includea un pas in care se fierbeau oase de peste. In acest fel extragandu-se colagenul din oase care ulterior se transforma in gelatina.
In vremurile acelea, pregatirea retetei acasa presupunea intodeauna miere , zaharul nefiind inca de larg consum. Mai tarziu, zaharul a inceput sa fie folosit, iar peste ani panna cotta a devenit un produs comercial.
O poveste (fara a exista vreo dovada scrisa) spune ca, Panna Cotta a fost inventata la inceputul anilor 1900, in Langhe, de o femeie de origine maghiara.
In anul 2001 Panna Cotta a fost inclusa de Regiunea Piemont in lista de produse alimentare traditionale. Reteta sa include smantana, lapte, zahar, vanilie, gelatina, rom, vin Marsala, omogenizate si turnate intr-o matrita in care s-a pus in prealabil caramel.
Incercati panna cotta cu zmeura!!