Panetone cu stafide si fructe confiate

278

 

Panetone cu stafide si fructe confiate

Fel de mâncare: desert
Bucătaria: Italiana
Cuvânt cheie: aluat de panetonne, cel mai simplu desert, Panetone cu stafide si fructe confiate, panettone, reteta panettone, reteta simpla de panettone

Ingrediente

  • 500 gr făină
  • 100 gr zahă
  • 150 ml apă
  • 100 gr unt
  • 2 gr sare
  • 15 gr drojdie proaspătă
  • 2 ouă
  • 1 gălbenuș
  • Coaja rasă de la 1 lămâie
  • Coaja rasă de la 1 portocală
  • 1 păstaie de vanilie (miezul)
  • 100 gr stafide aurii
  • 60 gr fructe confiate cubulețe
  • 40 gr unt

Mod de preparare

  • Se varsă făina, drojdia sfărâmată, zahărul, untul moale tăiat cubulețe, ouăle, gălbenușul, coaja de citrice, miezul batonului de vanilie și 80 ml de apă în bolul mixerului și se începe frământarea, la viteză mică. După ce s-au amestecat și îmbinat ingredientele, se adaugă treptat restul de apă în care s-a dizolvat sarea și se continuă frământarea.
  • Se frământă aluatul până când este bine omogenizat și suficient de elastic pentru a se dezlipi de pereții vasului. Se scoate aluatul de pe cârligul mixerului și se lovește de blatul de lucru de câteva ori, împăturindu-l ca pe un plic și apoi se pune iar în bolul mixerului.
  • Se adaugă stafidele și fructele confiate și se continuă frământarea la viteză mică, până sunt încorporate
  • Se unge un bol încăpător cu puțin unt și tot cu mâinile unse se ia aluatul, i se dă o formă rotundă de bilă și se pune la dospit în bol, acoperit cu o folie alimentară, timp de 2 ore. 
  • După cele două ore, se apasă aluatul cu ambele mâini pentru a-l dezumfla și apoi se formează din nou o bilă strânsă care se transferă în forma specială pentru Panettone. Se lasă la dospit până ajunge la două degete sub marginea de sus. Între timp se încinge cuptorul la 200°C.
  • Când a dospit suficient, se ia un cuțit foarte ascuțit, se crestează o cruce pe partea superioară, unde se pun bucățele de unt moale.
  • Se pune Panettone în cuptor, în partea de mijloc și se coace la 200°C, timp de 15 minute, apoi se adaugă o crăticioară cu apă fierbinte în cuptor sub el și se continuă coacerea la 190°C, alte 15 minute. După acest timp se acoperă cu o folie de aluminiu, dacă a început să se rumenească prea tare și se termină coacerea în alte 30 de minute, la 180°C.
  • Odată copt, Panettone se lasă la răcit, se pudrează cu zahăr și se servește.
  • Pofta buna!

Panetone cu stafide si fructe confiate. Cozonacul este nelipsit în zilele de sărbătoare, când ne adunăm cu toții în jurul mesei. Dar ce-ar fi ca de data aceasta să facem o mică excepție și să alegem ceva dulce care ne facem să ne simțim ca într-un city-break în Italia? Da, este vorba chiar de Panettone!

Nu trebuie sa va descurajeze timpii lungi de preparare! 90% din ei sunt destinati dospitului. Asa ca e foarte usor de facut acest panettone cozonac italian. Faina recomandata pentru acest cozonac este Manitoba, o faina de forta cu continut mare de proteine (18%). Se gaseste si la noi in magazine online. Poate fi inlocuita cu fainuri albe similare tip BL55 import Ungaria.

Mica povestioara despre acest desert

Panettone este un cozonac cu o istorie atat de veche incat nu se stie exact cand si cum a aparut. Dar traditia cea mai rapandita este ca a aparut intre anii 1400-1500, la curtea lui Ludovico il Moro. Bucatarul de la curte ar fi fost insarcinat sa pregateasca o masa de Craciun somptuoasa, care sa impresioneze nobilii invitati. Totul ar fi iesit minunat, mai putin desertul, care a fost uitat in cuptor si a fost carbonizat. In disperarea momentului, bucatarul a apelat la ajutorul de bucatar, micutul Toni, care pregatise la randul lui o paine dulce, din ingredientele ramase prin bucatarie: faina, oua, unt, coaja de citrice si stafide. Cozonacul a fost servit invitatilor, care nu coteneau sa il laude. Asa ca bucatarul a dezvaluit tuturor secretul: nu era cozonacul lui, ci “il pane di Toni” – adica painea lui Toni – de aici si denumirea de Panettone.

Daca v-a placut reteta de astazi, panetone cu stafide si fructe confiate, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close