Paine din seminte, fara cereale
Echipament
- Cuptor
Ingrediente
- 95 g seminte de floarea soarelui
- 35 g fulgi de migdale
- 85 g faina de migdale
- 95 g seminte de canepa
- 65 g seminte de dovleac
- 65 g seminte de in
- 65 g psyllium
- 45 g seminte de chia
- 1 lingurita sare
- 1/2 lingurita piper
- 2 linguri sirop de artar
- 350 ml apa
- 60 ml ulei de masline
Mod de preparare
- Incinge cuptorul la 175 grade Celsius. Pregateste o tava pentru paine, cu hartie pentru copt.
- Intr-o alta tava, intinsa, puneti semintele de floarea soarelui si fulgii de migale. Dati tava la cuptor pentru a le coace usor, cca 8 minute.
- Transfera semintele si fulgii de migdale intr-un castron mare.
- Adauga faina de migdale, semintele de dovleac, psyllium, chia, semintele de canepa, semintele de in, sare si piper. Amesteca bine.
- Intr-o cana de masurat amesteca apa, uleiul si siropul de artar.
- Toarna mixul de apa peste seminte si amesteca bine, pana cand se formeaza o textura legata.
- Cu lingura puneti aluatul in tava pentru paine. Presati bine semintele si intindeti-l uniform.
- Dati la cuptor 45 de minute sau pana cand suprafata s-a aurit frumos si centru painii s-a umflat usor.
- Pregatiti inca o hartie de copt. Scoateti painea din cuptor, apoi din tava, puneti-o cu fata in jos pe noua hartie, asezati-o inapoi in tava si mai lasati-o la cuptor pentru inca 20 de minute.
- Cand timpul a trecut, se scoate painea de la cuptor, se aseaza cu fata in sus si se lasa la racit complet.
- Pentru servire puteti praji feliile de paine la toaster sau la cuptor, cate 3-4 minute pe fiecare parte.
- Pofta buna!
Paine din seminte, fara cereale, deci nu contine gluten. Este foarte prietenoasa pentru dieta ta, fie ea keto, paleo sau vegana.
Semintele sunt sursa vietii vegetale. Embrionul contine in el toate materialele de baza pentru dezvoltarea unei plante noi si complexe. De aceea sunt extrem de nutritive si o sursa concentrata de antioxidanti, fibre, proteine vegetale, enzime, grasimi sanatoase (mono- si polinesaturate), vitamine si minerale. Indiferent de marime, culoare si forma, semintele sunt usor de incorporat in dieta ta zilnica. In paine de casa, salate, smoothie-uri, cereale integrale sau pe post de gustare rapida. Nu trebuie sa mananci o tona pentru a te bucura de beneficiile lor (o portie tipica are doar 28 de grame). Citeste mai multe despre proprietatile si beneficiile semintelor pe naturavindecatoare.ro
Alege intotdeauna seminte raw, naturale, neprajite, necoapte si fara adaos de sare sau zahar (pe care le poti manca asa sau le poti inmuia in apa sau pisa). Incorporate intr-un regim de viata sanatos, semintele pot reduce glicemia, colesterolul, tensiunea sangvina si riscul anumitor boli.
Vezi aici si alte retete de paine:
- Paine keto
- Paine keto cu usturoi
- Paine de casa simpla
- Paine de casa fara framantare
- Paine cu masline
- Focaccia
Daca urmezi o dieta keto, da un ochi la retetele mele de aici, sau pentru dieta vegana aici.
Sper ca reteta mea de asta, paine din seminte, va este de ajutor si va urez spor la gatit! 🙂