Paine de casa fara framantare

751

 

Paine de casa fara framantare

Preparare10 minutes
Timp de gătire45 minutes
La crescut8 hours
Timp total8 hours 55 minutes
Cuvânt cheie: paine crocanta, paine de casa, paine pufoasa, reteta ieftina, reteta simpla

Echipament

  • Cuptor

Ingrediente

  • 200 g faina
  • sare mare, dupa gust
  • 1 lingurita drojdie uscata
  • 350 ml apa calda

Mod de preparare

  • Intr-un castron mare puneti faina, sarea si drojdia. Amestecati.
  • In mijlocul fainii faceti o gaura si turnati apa calda.
  • Cu mana, amesteca bine ingredientele pana cand se formeaza o coca lipicioasa.
  • Acopera castronul cu o folie, si lasa coca la crescut pentru 6-7 ore, sau pana cand aceasta isi dubleaza volumul. Castronul trebuie sa ramana la o cald, la o temperatura constanta.
  • Transfera coca pe o hartie de copt, tapetata cu faina, si da forma painii - rotunda.
  • Acopera coca cu un prosop curat, si mai las-o la crescut inca o ora.
  • Incinge cuptorul la 230 de grade Celsius.
  • Vasul in care veti coace painea se da si el la cuptor. Acesta trebuie sa fie bine incins.
  • Scoate vasul din cuptor si aseaza in el painea cu hartie cu tot
  • Optional, puteti face mici crestaturi pe paine, cu un cutit bine ascutit.
  • Acoperiti vasul cu un capac si dati la cuptor.
  • Dupa 30 de minute indepartea capacul .
  • Continua sa coci paine pana cand aceasta se rumeneste frumos, sau pana cand termometrul indica 100 de grade Celsius, in interiorul painii.
  • Cand este gata, se lasa la odihnit 30 de minute, apoi este gata de servit.
  • Pofta buna!

Paine de casa fara framantare, cea mai simpla reteta. Cu numai 4 ingrediente, veti obtine o paine crocanta la exterior si pufoasa in interior.

Tips!
  • Reteta este potritivita pentru toti cei care au frica de framantare. Fie nu reusesc sa framante cum trebuie, fie pun prea mult sau prea putin lichid.
  • Dupa amestecarea ingredientelor, obligatoriu, coca trebuie lasata la crescut cel putin 8 ore sau peste noapte. Deoarece nu o framantam, timptul va face asta in locul nostru. In plus, folosim si foarte putina drojdie, asa ca este nevoie ca aluatul sa se odihneasca mai multe ore.
  • Lasati aluatul sa creasca la temperatura camerei. Dar, daca este vara si este foarte cald, il puteti baga la frigider.
  • Puteti folosi orice faina pentru paine, sau pur si simplu faina 000.
  • Daca folositi drojdie proaspata, cantitatea pe care o veti folosi se va dubla. De asemenea, se va topi in apa din reteta inainte de a fi amestecata cu faina si sare.
  • Aluatul de paine de casa fara framantare va fi foarte moale. Este normal. Atunci cand modelati painea, tapetati bine suprafata de lucru si palmele.
  • Pentru coacerea painii aveti nevoie de o cratita din fonta sau macar de un vas de lut cu capac. Este foarte important ca vasul sa reziste la temperaturile mari ale cuptorul. Daca folositi un vas normal, aveti grija ca fundul sa fie gros.
Alte retete de paine
  • Focaccia – paine decorata cu legume si plante comestibile

  • Paine cu masline – Ciabatta italiana

  • Paine de casa

  • Paine Keto cu usturoi

  • Paine Keto fara carbohidrati

 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close