Paine cu masline- Ciabatta italiana

481

Paine cu masline - Ciabatta italiana.

Fel de mâncare: aperitiv
Bucătaria: Italiana
Cuvânt cheie: ciabatta, paine cu masline, paine proaspata, reteta simpla de paine

Echipament

  • Cuptor

Ingrediente

Pentru maia

  • 250 g faina tip 650
  • 150 ml apa calda
  • 15 g drojdie proaspata

Pentru aluat

  • 500 g faina tip 000
  • 300 ml apa calda
  • 10 g drojdie proaspata
  • 200 g masline negre si verzi, feliate
  • 100 ml ulei de masline caldut
  • sare dupa gust

Mod de preparare

  • Maiaua este partea cea mai importanta a rețetei. E o maia cu drojdie proaspata, simpla, care se lasa la dospit aproximativ 14 ore.
  • Se omogenizeaza faina, apa si drojdia apoi se lasa la crescut in caldura.
  • Pregatiti aluatul. Dizolvati drojdia in cei 300 ml apa calduta. Se toarna peste maia.
  • Adaugati 250 g faina si framantati pana obtineti un aluat lipicios.
  • Se lasa la crescut 2-3 ore. In acest timp, aluatul se va umple de bule.
  • Cand timpul s-a scurs, puneti uleiul caldut, sarea si maslinele.
  • Framanta incorporand treptat si restul de 250 g faina, apoi lasa la crescut inca o ora.
  • Masa de lucru se tapeteaza cu faina, iar tava se pregateste cu hartie de copt.
  • Aluatul se imparte in doua, se tavaleste bine prin faina si se aseaza in tava de copt, la o distanta de 10 cm intre ele.
  • Aluatul se mai lasa inca o ora in tava la dospit, intre timp incingem cuptorul la 250 grade Celsius.
  • Se baga la cuptor pentru 40 de minute.
  • Painile vor iesi crocante la exterior si cu miez moale si umed in interior.

Paine cu masline – Ciabatta italiana. O reteta simpla si cu doar cateva ingrediente. Rezultatul este unul fabulos si gustos.

Secretul acesteia sta in partea de dospire. Aluatul trebuie sa fie plin de bule care dupa coacere se transforma in niste goluri de aer care dau painii un aspect aparte.

Ciabatta poate fi simpla, cu masline ori cu rosii uscate. Daca ii adaugam si putin lapte vom obtine o ciabatta latte delicioasa care merge de minune cu putina ricotta si dulceata parfumata de portocale.

Painea Ciabatta este o paine cu o forma alungita, lata si plata, asemanatoare unui papuc. Forma ciabattei o face extrem de potrivita pentru panini (sandwichuri), atat de iubiti de italieni. Spre deosebire de alte paini italiene, ciabatta nu are origini antice. Este o paine consacrata la inceputul anilor ’80, in Provincia di Rovigo, la Panificio Sperimentale dei Molini Adriesi di Adria. Timpul de preparare al retetei clasice de ciabatta este destul de lung, iar modul de preparare este un pic mai complex, dar astazi v-am prezentat o reteta simpla si rapida, cu un rezultat delicios.

Pentru iubitorii de paine de casa, am pregatiti aici o lista cu alte retete de paine.

Este stiut ca romanii sunt mari iubitori de paine, nicio masa fara ea. Incearca si tu reteta mea de paine cu masline.

Pofta buna!

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close