Paine cu ceapa, o reteta simpla si foarte gustoasa
Echipament
- Cuptor
Ingrediente
- 450 g faina
- 220 ml lapte
- 10 g drojdie uscata
- 1 ou
- 20 g zahar
- 50 g smantana
- 200 g ceapa tocata marunt
- 1 lingurita rasa de sare
- 60 ml ulei
Mod de preparare
- Prajeste ceapa cu ulei pana cand aceasta se caramelizeaza usor. Ai grija sa nu o arzi.
- Incalzeste laptele si toarna-l intr-un castron mare.
- Adauga in lapte zaharul si drojdia, amesteca si lasa 10 minute acoperit.
- Cand timpul a trecut, adauga smantana, oul batut si sare. Amesteca bine.
- Incepem sa adaugam si faina, putin cate putin.
- Cand aluatul incepe sa se formeze, dar este inca moale, pune ceapa si incorporeaz-o.
- Adauga si restul de faina, amesteca aluatul foarte bine cu mana. Acopera castronul cu un prosop si lasa aluatul la crescut la temperatura camerei pentru 1 ora.
- Cand timpul a trecut, presara faina pe blatul de lucru, pune aluatul si mai framanta-l putin.
- Incingeti cuptorul la 190 de grade Celsius.
- Pregateste tava pentru copt cu hartie de copt.
- Pune aluatul in forma rotunda, in tava, acopera-l cu un prosop si mai lasa 20 de minute la temperatura camerei.
- Cand timpul a trecut, cu un cutit cresteaza usor suprafata aluatului.
- Dati la cuptor tava pentru 30 de minute, sau pana cand painea se bronzeaza frumos la exteriror.
- Cand painea s-a copt, se scoate si se acopera imediat cu un prosop curat pentru a inmuia putin coaja tare.
- Cand s-a racit, se felieaza si se serveste cu felurile tale preferate de mancare.
- Pofta buna!
Paine cu ceapa, o reteta simpla si foarte gustoasa, cu o aroma deosebita. Mult mai buna si pufoasa decat cea din comert. Mirosul de paine calda, proaspata, ii va incanta pe toti ai tai.
Am decis sa fac paine cu ceapa, explicata pas cu pas, pentru a va demonstra cat de usor este. Poti sa coci paine in propria gospodarie, in cuptorul casnic. Stiti deja ca noi avem multe retete de paine de casa publicate anterior si ca toate le-au reusit cititorilor care le-au testat.
Reteta presupune o formula usor de aplicat in cazul aluatului si o metoda usoara de framantare, modelare si coacere. Nu presupune tehnici sau echipamente speciale dar nu e rau daca aveti la indemana un robot de bucatarie si o piatra pentru copt pizza sau paine. Nu e insa nici o tragedie daca nu le aveti pentru ca poate fi framantata usor si cu mana si poate fi coapta si in tava clasica a cuptorului bine incins.
Va recomand din suflet sa cantariti ingredientele pentru ca doar asa retetele va vor reusi la fel de fiecare data. Basmele cu „masuratul la ochi” tin poate la retetele de mancare insa in brutarie si patiserie se cere exactitate. In ziua de azi de gasesc cantare electronice care costa 30-50 de lei si care va ajuta enorm la gatit, zi de zi. Ele au acuratete mare si va permit cantarirea la gram (foarte utila in cazul sarii, de exemplu). La fel si canile gradate pentru lichide.
Daca v-a placut reteta de astazi, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.