Paine cu cartofi

436

 

Paine cu cartofi

Cuvânt cheie: paine cu cartofi, paine de casa, reteta paine, reteta simpla paine
Porţii: 2 buc

Echipament

  • Cuptor

Ingrediente

  • 500 g cartofi albi
  • 1 kg faina
  • 2 lingurite sare
  • 1 plic drjdie uscata
  • 200 ml apa calduta
  • 50 ml ulei
  • 1 lingurita zahar
  • 300 ml lapte
  • 1 ou, obtional

Mod de preparare

  • Intr-o oala incapatoare puneti la fiert o lingurita de sare si cartofii curatati si taiati cubulete.
  • Cand acestia s-au fiert, se scurg de apa si se sfarama pentru a crea un piure cat mai cremos.
  • Piureul se subtieaza cu 300 ml lapte sau apa.
  • Intr-un vas mare puneti faina, drojdia, o lingurita de sare si una de zahar. Amestecati.
  • Puneti piureul in faina si incepeti sa framantati. Mai adaugati apa calduta, daca este nevoie.
  • Aluatul va fi unul lipicios datorita cartofului. Se lasa la crescut 30 de minute.
  • Incinge cuptorul la 180 de grade si pregateste tava pentru copt cu hartie de copt sau faina.
  • Cand timpul a trecut, formati din aluat 1 sau mai multe painici, in functie de tava aleasa.
  • Oul se bate intr-un castron mic si se unge fiecare paine cu pensula.
  • Dati la cuptor 30-40 de minute, pana cand la proba, scobitoarea iese curata. Timpul poate varia si de dimensiunea painicilor.
  • Pofta buna!

Paine cu cartofi, un preparat care se pastreaza proaspat mult timp fara sa se usuce, cu miez usor umed si coaja crocanta. Aluatul se framanta putin mai greu, fiind lipicios datorita cartofului. Nu exagerati cu faina pentru a nu iesi o paine tare. Daca veti respecta pasii si sfaturile de mai jos, veti obtine o paine cu cartofi perfecta!

Cateva sfaturi simple
  • Cuptorul trebuie hidratat inainte de a introduce painea la copt . Hidratarea trebuie efectuata si in primele 10 minute dupa ce am bagat painea in cuptor. Pentru asta, avem nevoie de o craticoara mica in care vom pune apa si pe care o vom introduce in cuptorul rece. Dupa ce introducem craticioara, dam drumul cuptorului si il incalzim la temperatura ceruta de reteta (in cazul acestei retete 190°C). Dupa ce cuptorul a atins aceasta temperatura, introducem painea si mai lasam craticioara cu apa in primele 10 minute de coacere dupa care o scoatem. Nu o lasam mai mult deoarece umezeala excesiva formata de vaporii de apa vor inmuia coaja dupa ce painea se raceste. In ultimele 10 minute de coacere, intredeschidem foarte putin usa cuptorului ca sa eliminam umezeala formata in interiorul cuptorului. In acest fel obtinem o painica frumos colorata si cu coaja crocanta.
  • Dupa ce scoatem painea din cuptor, o asezam in pozitie verticala la racit, pe un gratar. In acest fel, painea elimina umezeala in exces iar coaja va ramane crocanta chiar si dupa racire.
  • Lasam tava in care vom coace painea la incalzit in cuptor. Cand cuptorul atinge temperatura dorita, scoatem tava rapid, rasturnam painea si o bagam repede repede la cuptor. Socul termic suferit de paine va crea acea crusta crocanta.
  • Daca vrem o paine cu adevarat pufoasa si cu o crusta super crocanta, folosim lecitina de soia. Lecitina de soia are rolul de a distribui corect aerul format in interiorul painii, ii confera elasticitate iar painea se mentine mult mai mult pufoasa si cu o coaja crocanta. Pentru fiecare jumatate de kg de faina folosita, utilizam 1 lingurita rasa de lecitina de soia dizolvata in putina apa.
Alte retete de paine

Daca va plac retetele noastre si doriti sa primiti ultimele noutati direct pe telefonul tau, aboneaza-te la newsletter-ul nostru sau urmareste-ne pe Facebook si Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close