Paella mixta

25

 

Paella

Preparare10 mins
Timp de gătire50 mins
Timp total1 hr
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Spaniola
Cuvânt cheie: fel principal cu orez, fructe de mare, mancare traditionala spaniola, paella, wok
Porţii: 8

Echipament

  • wok

Ingrediente

  • 2 lingurite ulei de masline
  • 4 pulpe superioare de pui, fara os si piele, taiate bucatele mici
  • 2 carnati chorizo, taiat felii subtiri
  •  sare si piper dupa gust
  • 1 ceapa mare tocata marunt
  • 6 catei de usturoi, pisati
  • 300 g orez special pentru paella
  • 400 g rosii de la conserva, tocate marunt
  • 1 l stock vegetal sau de pui
  • 1 lingurita sos picant de Tabasco sau Sriracha
  • 2 lingurite paprika
  • 1 lingurita sofran
  • 450 g creveti curatati, dar nu indepartati si coada
  • 450 g scoici
  • patrunjel tocat pentru ornat
  • 1 lamaie taiata felii sau in 4

Mod de preparare

  • Puneti uleiul de masline intr-un wok incapator. Prajiti bucatelele de pui si chorizo timp de 5 minute. Condimentati cu sare si piper.
  • Mutati intr-o parte al wok-ului puiul si chorizo si in cealalta parte puneti ceapa si prajiti-o 2 min. Puneti si usturoiul peste ceapa si mai prajiti 1 minut.
  • Puneti orezul si rosiile din conserva, amestecati bine toate ingredientele si lasati totul 5 minute sa fiarba in zeama de rosii.
  • Adaugati stock-ul de pui, sosul picant, paprika, sofran si mai condimentati cu sare si piper daca este nevoie.
  • Lasati la fiert 15 minute sau pana cand o mare parte din lichid a fost absorbit de orez. (orezul nu este fiert in totalitate)
  • Da focul mai incet si amesteca, vei observa o crusta pe fundul vasului, ceea ce este normal.
  • Deasupra orezului aseaza crevetii si scoicile, acopera cu un capac si lasa la fiert inca 10 minute sau pana cand scoicile incep sa se deschida.
  • Opreste focul, presara patrunjel, pune bucatile de lamaie si preparatul este gata.
  • Pofta buna!

Paella mixta, este o mancare traditionala spaniola pe baza de orez, fructe de mare, chorizo si pui. Este o reteta consistenta, rapida si sanatoasa. Foarte populara in tara de origine cat si in tarile din Africa de Nord, o gasesti aproape in orice restaurant. Paella se gateste in foarte multe variante cu diferite tipuri de carne si cu diferite adaosuri de legume.

In reteta traditionala se foloseste orezul „bomba” sau orezul de paella. Este un tip de orez cu bobul rotund, ce tipul celui care poate absorbi o cantitate mare de lichid fara sa-si piarda forma. In Romania acest tip de orez se gaseste fie foarte greu, fie e foarte scump. Din acest motiv puteti folosi un orez cu bobul rotund de buna calitate. Eu am optat pentru orezul italian care se foloseste pentru rizotto.

Acest fel de mancare gatit din orez provine din Comunitatea Valenciana, unde este preparata in mod traditional cu carne de iepure, pui si uneori chiar si cu melci. Este gatita pe carbuni fierbinti intr-un fel de tigaie speciala numita paellera si, daca este bine gatit, formeaza cea mai gustoasa parte unei paella– socarrat, orezul prajit si crocant care este ars pe marginea paellerei.

Istoric

In Spania, agricultorii au imbunatatit sistemele vechi de irigare, de-a lungul coastei mediteranene. Acest fapt a dus la obtinerea de randamente mari in productia de orez. In consecinta, locuitorii din Valencia, au inceput sa faca adesea musaca din orez, peste si condimente, pentru reuniunile de familii ce se petreceau de sarbatorile religioase, stabilindu-se astfel, in Spania, si obiceiul de a manca orez. Ulterior, a devenit o obisnuinta a combina orezul cu legume sau peste, aceasta combinatie fiind foarte des consumata in Coasta de Est a Spaniei.

La ocazii speciale, locuitorii Vlenciei din secolul al 18-lea,  foloseau diferite vase pentru a prepara orezul in aer liber, in apropierea lacului Albufera. Deasemena, numele de paella, provine si de la recipientul in care se prepara aceasta delicatesa, gustul delicios al paella, obtinandu-se doar folosind un vas potrivit.

Tipuri de Paella

Tipurile de paella includ: paella valenciana, paella cu fucte de mare dar si paella mixta.

Paella valenciana este coniderata a fi reteta originala. Aceasta consta in orez alb, fasole verde (bajoqueta si tavella), carne (de pui sau de iepure), fasole alba, melci si condimente precum: sofranul si rozmarinul. Un alt ingredient destul de frecvent folosit este anghinarea.

Atunci cand vine vorba de reteta de paella cu fructe de mare, aceasta inlocuieste carnea cu fructele de mare. Sunt excluse din reteta fasolea sau alte legume verzi.

Paella mixta consta intr-o combinatie, de carne de animale terestre, fructe de mare, vegetale. Ca un aliment comun tuturor retetelor de paella il reprezinta uleiul de masline, folosit in toate retetele de paella.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close