Oua scotiene – Scotch eggs

340

 

Oua scotiene sau scotch eggs

Timp de gătire40 mins
Fel de mâncare: aperitiv, gustare, mic dejun
Bucătaria: Scotiana
Cuvânt cheie: carne tocata, chiftele umplute cu ou, idei mic dejun, oua scotiene, reteta ieftina, scotch eggs
Porţii: 8

Ingrediente

  • 10 oua
  • 500 g carne tocata
  • patrunjel tocat
  • 4 arpagic
  • nucsoara
  • 1 lingura mustar
  • putina faina
  • 150 g pesmet
  • 2 l ulei vegetal

Mod de preparare

  • Se pun 8 oua in apa rece la fiert. Cand apa a inceput sa fiarba, se mai lasa 3-4 minute, apoi se scot. Decojiti ouale usor, cand acestea s-au racit.
  • Intr-un castron puneti carnea tocata.
  • Adaugati ierburile tocate, nucsoara, mustarul, sare si piper dupa gust.
  • Amestecati bine apoi formati 8 bile din carnea tocata.
  • Pregatiti 3 farfurii : una cu o mana de faina, alta cu pesmet si a 3-a cu 2 oua batute .
  • Pudrati mainile cu faina si incepeti sa formati ouale scotiene.
  • In prima faza treceti oul prin faina.
  • Din bilele de carne se formeaza, cu palmele, o chiftea mare si plata. Apoi plasati oul in mijloc si imbracati-l in carne.
  • Dati din nou prin faina, ou si pesmet. Se preseaza usor cu palmele pentru ca ingredientele sa se lipeasca bine.
  • Repetati procesul cu restul de oua.
  • Intr-un vas adans puneti uleiul la incins.
  • Scufundati ouale in ulei si lasati la prajit aprox. 4 minute, sau pana cand se obtine o crusta maro si crocanta.
  • Se scot pe o farfurie cu prosoape de hartie pentru uleiul in exces.
  • Se serveste cu branzeturi si muraturi.

Oua scotiene sau scotch eggs, un preparat pentru micul dejun, gustare, aperitiv sau picnic.

Aceste chiftele umplute cu oua se numesc in “limba lor materna” scotch eggs (oua scotiene). Asta cu toate ca originea lor este lodoneza. Pare-se ca acest fel de mancare robust, satios si delicios a fost inventat tocmai in 1738, in magazinul londonez Fortnum&Mason. Forma si continutul lor nu s-a schimbat de atunci si pana azi, cand lumea inca apreciaza aceste oua fierte, imbracate intr-un invelis de carne ca de carnati si cu o crusta crocanta de pesmet la suprafata.

Varianta pe care vi-am prezentat-o este cea prajita in baie de ulei. Pentru a reduce considerent numarul de calorii, puteti coace la cuptor preparatul.  

O alta varianta este airfryer-ul, daca aveti. Astfel, poti cu lejeritate sa inlocuiesti tigaia traditionala sau friteuza, cu un mod mult mai sanatos de a-ti gati mancarurile favorite pe care le ocoleai din cauza cantitatii de ulei folosite.

Am pregatit pentru tine o lista de chiftelute delicioase aici :

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close