Osso Buco si gremolata – rasol de vita cu sos

162

Osso Buco si gremolata -rasol de vita cu sos

Preparare30 mins
Timp de gătire3 hrs
Timp total3 hrs 30 mins
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Italiana
Cuvânt cheie: rasol de vita cu sos, reteta italiana cu vita, reteta osso buco, sos cu legume, sos de patrunjeș, sos gremolata
Porţii: 4

Ingrediente

Pentru vita

  • 4 felii rasol de vita, potrivite
  • 4 linguri faina
  • 60 ml ulei
  • 1 ceapa tocata
  • 2 catei usturoi, tocati
  • 1 rosie mare, fara coaja, data prin razuitoare
  • 1 morcov mare tocat
  • 1 tulpina de telina tocata
  • 200 ml vin rosu sec
  • 1 l supa de vita, legume, la alegere
  • 2 foi dafin

Pentru sos gremolata

  • 1 legatura patrunjel proaspat tocat
  • coaja de la o lamaie
  • 1-2 catei de usturoi pisat.

Mod de preparare

  • Intr-o farfurie amestecati faina cu sare si piper dupa gust.
  • Dati feliile de rasol prin acest mix.
  • Intr-o oala cu fundul gros incingeti uleiul si prajiti carnea de vita pana cand se rumeneste frumos. Se scoate deoparte pe o farfurie.
  • Caliti in aceeasi oala ceapa si usturoiul pentru cateva minute.
  • Adaugati apoi morcovul si telina si mai prajiti cateva minute.
  • Stingeti cu vinul rosu si lasati sa fiarba.
  • In alta oala puneti supa de vita la incalzit pana la punctul de fierbere.
  • Puneti inapou peste legume carnea de vita si apoi supa de vita.
  • Condimenteati cu sare si piper si puneti dafinul.
  • Acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba la foc mic.
  • Dupa o ora puneti si rosiile.
  • Mai lasati la fiert inca o ora, iar in cazul in care lichidul scade prea mult, mai completati pe parcurs.
  • Cand mancarea este gata si ati oprit focul, pregatiti si salata gremolata.
  • Puneti toate ingredientele intr-un castron si amestecati.
  • Serviti osso buco cu risotto sau piure de cartofi, si presarati sosul gremolata deasupra.
  • Pofta buna!

Osso Buco si gremolata -rasol de vita cu sos proaspat de patrunjel si lamaie. Este o reteta italiana, o adevarata sarbatoare pentru papilele gustative.

Mancarea face vedeta din rasolul de vita, o bucata oarecum umila de carne, care are renumele de a fi tare si plina de cartilaje. Dar ce gust, ce savoare au toate aceste cartilaje si tesuturi conjunctive, atunci cand sunt gatite lent, cu legume si vin rosu! Feliile de carne trebuie sa aiba osul la mijlos (cu maduva) si sa fie taiate destul de gros (de 4-5 cm).

In mod traditional, osso buco se serveste alaturi de risotto milanese si presarat cu amestecul aromat numit gremolata. Acesta contine patrunjel, usturoi si coaja rasa de lamaie. Adauga o nota vioaie de propetime in aceasta mancare robusta si satioasa. Se poate manca si cu mamaliga, piure de cartofi sau chiar cu paine.

Originea acestui osso buco („os cu gaura”) este in nordul Italiei, in regiunea Milano. Se gateste aproape similar cu celebra Boeuf Bourguignon (carne prajita, sotare ceapa si usturoi, stingere cu vin, fierbere indelunga).

Acest sos, gremolata, poate fi utilizat in aproape orice fel de mancare de la salate, la garnituri, sosuri calde, fripturi, peste si multe altele. Fiind atat de versatil musai trebuie sa il testati acasa si cu siguranta va fi dragoste la prima degustare.

Ingredientele sunt de-a dreptul banale si nu cred sa existe cineva care sa nu ii reuseasca. Trebuie doar sa pui toate ingredientele intr-un castron si sa le amaesteci pana obtii consistenta dorita.

Daca v-a placut reteta de astazi, Osso Buco si gremolata, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close