Orez sarbesc
Porţii: 4
Ingrediente
- 30 ml ulei de masline
- 1 ceapa alba mare, tocata marunt
- 2 morcovi dati prin razatoare
- 2 ardei grasi, taiati cubulete
- 100 g mazare
- 300 g ciuperci
- 1 lingura cimbru uscat
- sare si piper dupa gust
- 2 linguri pasta de tomate
- 1 l apa
- 1 legatura patrunjel tocat
Mod de preparare
- Intr-o cratita incapatoare incingem uleiul de masline.
- Calim ceapa pana devine transucida.
- Adaugam morcovii dati pe rzatoarea mare si ardeii taiati cubulete. Le calim 3-4 minute impreuna cu ceapa.
- Adaugam ciupercile tataie si mai lasam la prajit 2-3 minute.
- Adaugam orezul pe care il spalam bine inainte.
- Turnam apa.
- Punem pasta de tomate, cimbrum, sare si piper dupa gust, amestecam.
- Fierbem totul la foc mediu spre mic, 20 minute.
- Punem mazarea si mai fierbem 5-10 minute, pana cand orezul s-a fiert complet.
- Oprim focul si punem patrunjelul tocat marunt.
Orez sarbesc, este un preparat usor, atat ca mod de preparare, cat si pentru stomacel. Un orez bogat in legume si gust.
Tips!
- puteti folosi orice tip de orez, dar eu prefer pentru pilaf orezul cu bob rotund
- daca folositi carne de pui (pulpa dezosata, piept) o puteti taia cubulete si o prajiti la inceput, odata cu ceapa
- puteti folosi supa de pui sau de legume, in functie de gusturi si, bineinteles, daca va doriti un orez de post sau nu
- dupa ce adaugati supa de pui, puteti sa faceti orezul pe aragaz sau sa dati totul la cuptor.
- puteti folosi si rosii din conserva si rosii proaspete, daca doriti un orez cu rosii
Ce este de fapt „ orez sarbesc ”? Un pilaf de orez cu legume. Desigur, puteti pune si carne, dar eu prefer varianta aceasta, doar cu legume. Poate fi servita ca fel principal in zilele de post dar si ca o garnitura langa o friptura suculenta.
O reteta de baza foarte versatila, pe care orice gospodina trebuie sa o stie. Se pregateste usor, cu orice legume aveti la indemana, este potrivita ca masa principala alaturi de o salata sau de muraturi si este ea insasi o garnitura perfecta!