Orez mexican cu legume

57

 

Orez mexican cu legume

Preparare10 mins
Timp de gătire25 mins
Timp total35 mins
Fel de mâncare: fel principal, garnitura
Bucătaria: Mexicana
Cuvânt cheie: garnitura pentru fripturi, orez cu legume, orez in stil mexican, orez mexican, orez picant, reteta ieftina, reteta rapida
Porţii: 4

Ingrediente

  • 1 lingura ulei de masline
  • 2 catei usturoi, tocati fin
  • 1 ceapa medie, tocata fin
  • 100 g morcovi tocati cubulete
  • 300 g orez basmati
  • 400 ml stock de legume sau apa
  • 225 ml bulion passata rustica
  • 1 lingurita pasta de chilli sau chilli pudra
  • 1 lingura pasta de rosii
  • 1 lingurita paprika afumata
  • 400 g fasole rosie, la conserva
  • 200 g porumb la conserva
  • 100 g ardei rosu, tocat cubulete
  • 80 g mazare congelata
  •  sare si piper dupa gust
  • coriandru proaspat tocat sau patrunjel
  • chilli tocat, dupa gust

Mod de preparare

  • Intr-o oala cu fundul gros incinge uleiul la foc mediu.
  • Prajeste ceapa, usturoiul si morcovii, 2 minute.
  • Pune orezul si mai prajeste 3 minute, amestecand in continuu.
  • Adauga paprika, pasta de tomate, pasta de chilii, pasata si stock-ul de legume sau apa. Dati focul tare iar cand acesta incepe sa fiarba, reduceti-l la mediu.
  • Pune porumbul, ardeiul rosu, fasolea si mazarea. Amesteca.
  • Acopera oala cu un capac si lasa la fiert 15-20 de minute sau pana cand orezul s-a fiert.
  • Opreste focul, condimenteaza cu sare si piper, si mai lasa la odihnit 10 minute cu capacul pus.
  • Cand sunteti gata de servit, se presara coriandru si ardei chilli tocati deasupra.
  • Pofta buna!

Orez mexican cu legume un preparat foarte simplu, o garnitura delicioasa pentru orice friptura. Este cunoscut si sub numele de “orez spaniol” sau “Arroz Rojo” (orez rosu). De fapt, este o garnitura traditionala din Mexic ce nu exista in Spania, dar exista un motiv intemeiat pentru care este cunoscut si cu aceasta denumire. Orezul nu este o cereala nativ mezoamericana. A fost introdusa in aceasta zona de catre colonistii spanioli in anii 1500, care au venit prin portul Veracruz. Acestia si-au dat seama ca in acest loc climatul este ideal – cald si umed – iar cultivarea orezului va fi prielnica.

Modul in care colonistii spanioli au introdus ingrediente europene in bucataria mexicana este un element esential in istoria culinara, un exemplu perfect pentru “fusion cuisine”. Ingredientele din Spania si Lumea Noua au fost combinate pentru a crea preparate mexicane moderne. Orezul joaca un rol foarte important in aceasta ecuatie. Rosiile au fost folosite in mare parte pentru a inlocui aroma si culoarea sofranului spaniol scump. Astfel felurile de mancare s-au schimbat si au devenit preparate traditionale si autentice din Mexic.

Orezul mexican este o garnitura simpla, satioasa si foarte aromata. Asa cum este de asteptat de la un preparat ce face parte din bucataria mexicana, foarte aromata si vibranta.

Sfaturi!

Bineinteles, va puteti “juca” cu reteta de baza in functie de preferintele voastre personale. Puteti creste sau diminua cantitatea de rosii sau de supa pentru a obtine o aroma mai puternica sau mai subtila. Puteti adauga chili proaspat taiat felii pentru a adauga o doza de iutime si puteti adauga si patrunjel, porumb, mazare, cartofi sau telina pentru a obtine mai multa textura. Dar nu trebuie sa omiteti niciodata coriandrul. Este stiut faptul ca aroma puternica a coriandrului este nelipsita din acest preparat mexican. Orezul folosit in aceasta reteta poate si el sa difere. Mexicanii numesc orezul cu bob lung orez “sinaloa”, iar pe cel cu bob scurt “morelos”. In mod traditional, mexicanii prepara retetele autentice cu orez cu bob scurt, dar voi puteti folosi orice orez aveti la indemana.

Daca v-a placut reteta de astazi, Orez mexican cu legume, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close