Orez in stil hawaiian

67

Intr-o cratita

Orez in stil hawaiian in doar 30 de minute

Timp de gătire30 mins
Timp total30 mins
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Hawaiiana
Cuvânt cheie: orez cu legume, orez hawaiian, orez in stil hawaiian, retete hawaiiane
Porţii: 4

Ingrediente

  • 300 g orez
  • 400 ml lapte de cocos
  • 300 ml apa
  • sare
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 lingurita ulei de susan
  • 1 ardei gras rosu tocat
  • 3 fire ceapa verde, tocata
  • 2 lingurite usturoi pisat
  • 2 lingurite ghimbir razuit
  • 250 g sunca presata, taiata cubulete
  • 250 g ananas taiat cubulete
  • 3 oua
  • coriandru tocat
  • 1 lingura sos de soia

Mod de preparare

  • Intr-o oala medie, puneti la fiert apa, laptele de cocos si putina sare.
  • Pune orezul, spalat in cateva ape, acopera oala, da focul aragazului mai incet si lasa la fiert 15-18 minute sau pana cand toata apa este absorbita de orez.
  • Opreste focul si lasa orezul 10 minute la odihnit.
  • Intre timp, intr-o tigaie mare pune o lingura de ulei la incins si o jumatate de lingurita de ulei de susan.
  • Adauga ardeiul rosu si ceapa si prajeste 4 minute.
  • Adauga usturoiul, ghimbirul, sunca si ananasul. Prajeste 1 minut apoi scoate totul pe o farfurie.
  • Pune restul de ulei de masline si susan, si lasa-l la incins. Bate oaule intr-un castron si apoi prajeste-le jumari. Opreste focul.
  • Adauga orezul, legumele cu sunca, ananas, peste oua.
  • Pune sos de soia, coriandru tocat si amesteca bine.
  • Sunteti gata de servit. Pofta buna!

Orez in stil hawaiian in doar 30 de minute. Hawaii, acest paradis exotic are niste delicii culinare extraordinare.  Atunci când se gândesc la Hawaii, cei mai mulţi dintre turişti nu văd decât imaginea unei insule paradisiace. A plajelor de vis, a colierelor de flori şi a celebrelor dansatoare în minuscule costume exotice. Nimic mai adevărat, numai că uită unul dintre cele mai importante aspecte ale tradiţiilor hawaiiene – bucătăria.Este influenţată de gastronomia chineză, portugheză, spaniolă, coreeană, filipineză sau japoneză, este considerată şi astăzi o veritabilă provocare pentru gurmanzi, dar şi pentru cei care vor să se delecteze, în pur stil vegetarian, cu cele mai dulci şi mai atrăgătoare fructe exotice. Poate că nu întâmplător, în ofertele turistice hawaiiene este inclus, adeseori, şi un tur al deliciilor culinare în diferite restaurante locale.

Influenţe externe

În Hawaii, în stil chinezesc se gătesc prăjelile, preparatele dulci şi acre, orezul şi peştele.
De la coreeni au fost preluate kimchi (mâncare vegetariană), carnea dezosată cu sos dulce de usturoi, orezul cu legume, namulul (pregătit tot din legume), gochujang (condiment şi dulce, şi picant).
Portughezilor li se datorează includerea în dieta zilnică a cărnii de porc, a roşiilor şi a ardeiului iute, dar şi pregătirea pâinii dulci şi a malasada.
Japonezii au adus bento (caserolă cu masa de prânz) şi sashimi (carne proaspătă, feliată foarte subțire), precum şi mai multe metode de a găti, şi anume: prăjire, fierbere, la aburi.
Locuitorii din Puerto Rico şi-au făcut simțită prezența prin utilizarea condimentelor. Cât despre filipinezi, aceştia au introdus fasolea şi mazărea. De asemenea, marinarea mâncărurilor în sos vinegrette sau de usturoi şi au înlocuit orezul cu cartofi dulci. Bucătăriile vietnameze şi tailandeze s-au impus cu sosul de peşte şi galangal.
Acum două decenii, 12 bucătari-şefi din Hawaii au pus bazele unei mişcări menite să promoveze arta culinară de acolo.  Principalul atu al zonei constă în fructele şi legumele cultivate în pământ vulcanic, în carnea de vită şi de peşte.

Daca v-a placut reteta de astazi, Orez in stil hawaiian, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close