Orez cu lapte si scortisoara

470

Orez cu lapte si scortisoara

Timp de gătire25 minutes
Timp total25 minutes
Fel de mâncare: desert, mic dejun
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: desert rapid, idei mic dejun, lapte, orez cu lapte, pudinca de orez, scortisoara
Porţii: 4

Ingrediente

  • 1 l lapte (3.5%)
  • 200 g orez
  • 3 linguri miere
  • 1/2 lingurita cardamom
  • 1/2 lingurita coaja rasa de lamaie
  • 1 lingurita scortisoara pentru pudrat
  • un varf de sare

Mod de preparare

  • Puneti laptele intr-o oala si dati la fiert la foc mediu.
  • Odata ce laptele a dat in fiert, puneti orezul. Amestecati frecvent pentru a nu se lipi de fund.
  • Lasati la fiert pana cand orezul este fiert complet, cca 20-25 de minute.
  • Opriti focul, puneti un varf de sare, mierea, cadamomul si coaja de lamaie. Amestecati si lasati la odihnit 5 minute.
  • Se serveste cald sau rece, presarat cu scortisoara.

Orez cu lapte si scortisoara este reteta copilariei. Un desert usor si rapid pentru momentele in care ai manca ceva dulce.

Pentru aceasta reteta aveti nevoie de doar cateva ingrediente. Eu am inlocui zaharul cu miere.

Stiati ca in danezii pregatesc acest desert pentru masa de Craciun?

Masa de Craciun, traditionala, in Danemarca este compusa din rata fripta, cartofi caramelizati si risalamande.

Risalamande este un orez cu lapte destul de bogat migdale, garnisit cu visine in sirop. Acest desert a aparul la sfarsitul secolului 19. Danezii obisnuiesc sa prepare o importanta cantitate de orez cu lapte in Ajunul Craciunului. In seara de 23 decembrie ei degusta acest desert, imbunatatit cu unt, zahar si scortisoara.

In seara de 24 decembrie este preparat cu smantana lichida pentru gatit, migdale si sirop de coacaze.

Exista si alte versiuni ale acestui desert in tarile scandinave. In Norvegia, de exemplu, este cunoscut sub numele de riskrem, si este imbunatatit cu sos de capsuni. In Suedia se numeste orez a la Malta  si nu contine migdale.

Si la noi acest desert are mai multe variante: cu dulceata, fructe etc. Fiecare gospodina il pregateste acasa dupa propriul gust. Tu cum il prepari si ce fel de arome folosesti?

Pofta buna!

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close