Omleta cu carne tocata. Tortang Giniling - reteta filipineza
Porţii: 4
Ingrediente
- 1 ceapa mica, tocata
- 2 catei de usturoi pisati
- 450 g carne tocata de vita sau porc
- 1 lingura sos de soia
- sare si piper dupa gust
- 6 oua batute
- 2 linguri ulei vegetal
- 2 fire ceapa verde, tocate (sau alte legume pentru ornat - rosii, mazare, etc)
Mod de preparare
- Intr-o tigaie mare incinge 1 lingura de ulei.
- Adauga ceapa si usturoiul si prajeste 5 minute pana cand acestea se inmoaie.
- Pune si carnea tocata si prajeste-o 8-10 minute sau pana cand aceasta isi schimba culoarea si este bine patrunsa. Se amesteca cu o lingura de lemn, pentru ca sa se dezlege si sa se faramiteze.
- Condimenteaza cu sare si piper. Scoate carnea intr-un castron si las-o sa se raceasca usor.
- Cand s-a racit, toarna ouale batute peste carne, sos de soia dupa gust, si amesteca.
- Pune aceeasi tigaie la incins cu o lingura de ulei.
- Pune o parte din mixul din castron in tigaie. Pentru 4 persoane, impartiti mixul in 4 parti egale.
- Las-o sa se prajeasca 3 minute, apoi intoarce-o cu fata in jos (ca pe o clatita) si mai prajeste 2 minute.
- Scoate prima omleta pe farfurie si repeta procesul cu restul de mix din castron.
- Presara ceapa verde sau legume la alegere pe fiecare si sunteti gata de servit!
- Pofta buna!
Omleta cu carne tocata. Tortang Giniling, este o reteta perfecta pentru un mic dejun satios si rapid, pentru intreaga familie.
Influentele bucatariei filipineze
Bucataria filipineza a evoluat, de-a lungul secolelor, din radacinile ei malaieziene spre o bucatarie predominant spaniola. Asta datorita influentelor mexicane si spaniole suferite in perioada coloniala. A mai suferit, de asemenea, influente arabe, indiene, chinezesti, japoneze si americane.
Inainte de contactul cu alte culturi, filipinezii preparau mancarea intr-un mod foarte minimalist, imprumutat de la malaezieni, prin fierbere, prajire sau gatire la aburi.
Pestele proaspat era “gatit” prin scufundare in otet cu sare, ghimbir, ceapa si ardei rosii. Alimentele erau variate si includeau kalabaw (bivoli de apa), vaci, pui si porc, peste, creveti, crustacee si scoici.
Malaezienii au cultivat orezul inca din anul 3200 i.Ch. Comertul cu China, Japonia, India, Orientul Mijlociu si restul Asiei de sud-est au introdus o serie de alimente, in special sosul de soia si sosul de peste, ca si metoda stir-fry ( metoda de preparare rapida in wok).
Chinezii
Primii care si-au lasat amprenta asupra bucatariei regiunii au fost negustorii chinezi care, in cele din urma, s-au stabilit aici. Ei au adus cu ei procedeul stir-fry si prajitul in ulei. Taiteii, produsele din soia si pachetele de primavara, au fost adoptate si adaptate de filipinezi in stilul lor.
Spaniolii
Au urmat spaniolii, care au daruit filipinezilor o gama noua de ingrediente si feluri de mancare: ardeii iuti, rosiile, porumbul si calitul cepei si al usturoiului, otetul si condimentele, ca si metoda conservarii alimentelor prin sarare. Tocanele groase si savuroase, carnatii si celelalte feluri pe baza de carne si lactate sunt usor de identificat atunci cand apar pe masa, pentru ca si-au pastrat numele spaniole – relleno, mechado, pochero, leche flan. Filipinezii au adaptat numeroase creatii culinare spaniole, cum sunt paella, devenita arroz valenciano, chorizo cu versiunea longganisa, escabeche si adobo. Cel mai cunoscut fel de mancare filipinez, adobo, este rodul influentei spaniole. Vezi reteta noastra de pui adobo
Americanii
In sfarsit, au aparut americanii, cu cultura lor mereu in expansiune. Filipinezii au inceput nu doar sa vorbeasca engleza, dar au devenit consumatori de produse americane – blugi Wrangler, tigari Marlboro, Coca-Cola, hot-dogs etc. Doar ca filipinezul de astazi isi doreste foarte probabil ceapa tocata, usturoi si sos de soia in burgerul preferat. Puiul fript, o specialitate din sudul SUA, nu va fi imbracat in aluat, ci marinat in sos de soia, usturoi si otet inainte de a fi fript.
Daca v-a placut reteta de astazi, Omleta cu carne tocata. Tortang Giniling, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram sau YouTube.