Negresa simpla cu glazura de ciocolat
Echipament
- Cuptor
Ingrediente
Pentru negresa
- 300 ml lapte
- 300 g faina
- 200 g zahar brun
- 150 g unt topit
- 100 g cacao
- 4 oua
- 7 g praf de copt
- 2 pliculete zahar vanilat
Pentru glazura
- 250 g ciocolata cu lapte
- 150 ml smantana dulce
- 60 g ciocolata amaruie
Mod de preparare
- Incinge cuptorul la 150 de grade.
- Intr-un bol incapator amesteca faina, zaharul brun, cacao, zaharul vanilat, sare si praf de copt si amesteca bine cu un tel.
- Separat, amesteca laptele, ouale si untul topit si racit si amesteca pana cand se omogenizeaza, apoi toarna compozitia in bolul cu faina.
- Amesteca bine cu o spatula pana cand toate ingredientele se incorporeaza.
- Toarna compozitia pentru negresa intr-o tava si apoi bag-o la cuptorul preincalzit la 150 de grade pentru aproximativ 40-50 de minute.
- Cand negresa e gata, o poti scoate ca sa se raceasca, timp in care pregatesti glazura de ciocolata.
- Lasa glazura sa se raceasca pentru aproximativ 10 minute si apoi o poti turna peste prajitura.
- Intinde si niveleaza bine glazura cu o spatula.
- asa negresa sa stea la temperatura camerei pentru aproximativ o ora pentru a se intari glazura, iar apoi poti servi.
- Pofta buna!
Negresa simpla cu glazura de ciocolata o prajitura usoara, simpla, pe care o poti face fara probleme la nevoie cu ingredientele pe care le ai in bucatarie. O reteta fara multe etape si fara macar sa fie nevoie sa folosim un mixer electric.
Secretul acestei retete este sa coaceti prajitura la foc relativ mic, 150 de grade pentru a nu se crapa prea mult. La temperatura mica, se coace frumos. Inainte de a pune glazura, lasati prajitura sa se raceasca complet. Daca o puneti peste prajitura calda, glazura se va topi si va curge. Puteti renunta la glazura de ciocolata si puteti folosi gem sau dulceata apoi puteti presara deasupra nuca macinata sau nuca de cocos.
Sfaturi utile pentru o negresa perfecta:
- Ai grija la cantitatea de zahar folosita, mai ales daca folosesti ciocolata cu lapte pentru glazura. Astfel, nu vei obtine o prajitura care sa fie mult prea dulce. Vezi aici o lista de inlocuitori naturali pentru zahar.
- Alege intotdeauna ciocolata de calitate pentru glazura. Ciocolata de menaj sau tabletele de ciocolata neagra, cu o cantitate ridicata de cacao, peste 70%.
- Acopera cat mai bine tava cu hartie de copt pentru a nu risca sa se lipeasca prajitura de tava, indiferent cat de mult creste in cuptor.
- Poti adauga in compozitia pentru negresa nuci tocate, dar si nuci pecan, alune sau fulgi de migdale sau chiar cafea, pentru o negresa cu o aroma intensa;
- Coace negresa in tavi deschise la culoare. Tavile inchise la culoare se incalzesc mai repede si mai puternic si risti sa coci prea tare prajitura sau sa o arzi.
- Respecta intotdeauna gramajul si timpul de coacere ca sa obtii o negresa perfecta. Poti verifica daca s-a copt folosind testul scobitorii sau urmarind marginile negresei. Daca se dezlipeste de hartia de copt, inseamna ca e gata.
- Consuma negresa doar dupa ce a ajuns la temperatura camerei, nu imediat dupa ce ai scos tava din cuptor. Abia dupa ce s-au racit, negresele sunt mai usor de taiat si capata textura.
Daca v-a placut reteta de astazi, negresa simpla cu glazura de ciocolata, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.