Muschi de vita cu sos de mustar
Echipament
- Cuptor
Ingrediente
Pentru vita
- 1 lingura ulei de masline
- 1 lingura cimbru, uscat
- 3 catei de usturoi, pisati
- 1,5 kg muschi de vita, crestat cu cutitul
- 2 lingurite sare mare
- 2 lingurite piper negru, macinat
Pentru sosul de mustar
- 180 ml smantana
- 60 ml mustar (puteti folosi si mustar cu hrean)
- 1 ceapa verde
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare
- Pentru sosul de mustar, amestecati toate ingredientele si condimentati cu sare si piper. Lasati la frigider pana la folosire.
- Incinge cuptorul la 260 grade Celsius.
- Intr-un castron mic, amesteca uleiul, cimbrul si usturoiul.
- Muschiul de vita se lasa la temperatura camerei o ora.
- Frecati bine carnea cu mixul din castron. Condimentati cu sare si piper.
- Puneti muschiul pe gratarul cuptorului si lasati 15 minute la 260 de grade.
- Redu temperatura cuptorului la 190 grade Celsius si mai lasa carnea inca 15-25 de minute, in functie de preferinte.
- Cand este gata, se lasa 10 minute la odihnit inainte de a se felia.
- Se serveste imediat cu sos de mustar.
Muschi de vita cu sos de mustar, este un preparat simplu pentru zilele in care nu ai prea mult timp de petrecut in bucatarie.
Piesa de transare denumita in limba romana ”muschi de vita” (tenderloin in engleza, filet in franceza) este cea mai valoroasa din carcasa de vita. E o piesa care cuprinde, de fapt, trei muschi invecinati. Acestia sunt marele psoas, micul psoas si muschiul iliac. Piesa este recoltata din partea lombara a carcasei. Este baza unora din cele mai delicioase si faimoase preparate cu carne de vita.
Muschiul de vita este in continuare o sursa de inspiratie pentru maestri bucatari din lumea intreaga. Acestia creeaza preparate extrem de fragede si suculente din el. In ceea ce priveste prepararea carnii de vita acasa, multa lume are emotii. Va asigur, insa, ca oricine poate obtine o friptura perfecta din muschi, urmand explicatiile simple ale retetei prezentate mai sus.
Prima conditie, ca sa nu fim dezamagiti la final, este sa nu confundam muschiul de vita cu nicio alta bucata de carne din carcasa animalului. Evident, toate bucatile provin din tesutul muscular, dar nu au aceleasi calitati. Denumirea comerciala de ”muschi de vita” se aplica doar unei singure bucati din carcasa. Nici bucatile de pulpa, nici cele de spata, nici una, de fapt, nu pot fi numite ”muschi de vita”, in termeni macelaresti si comerciali. In acelasi timp, niciuna din aceste bucati nu se gatesc ca muschiul de vita.
Alte retete pe care trebuie sa le incerci, sunt aici!