Musaca greceasca cu vinete

842

 

Musaca greceasca cu vinete

Preparare40 minutes
Timp de gătire30 minutes
Timp total1 hour 10 minutes
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Greceasca
Cuvânt cheie: carne tocata, musaca, musaca cu vinete, reteta greceasca, sos bechamel, vinete coapte
Porţii: 6

Echipament

  • Cuptor

Ingrediente

Vinete

  • 1 kg vinete
  • 1 lingurita sare
  • 2-3 linguri ulei de masline

Umplutura

  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 ceapa, tocata
  • 3 catei usturoi, tocat
  • 700 g carne tocata de vita sau miel
  • 125 ml vin rosu sec
  • 400 g bulion de rosii
  • 3 linguri pasta de rosii
  • 250 ml stock de vita, sau 1 cubulet de delicat de vita
  • sare

Sos Bechamel

  • 4 linguri unt
  • 5 linguri faina
  • 625 ml lapte
  • un praf de nucsoara
  • 50 g parmezan, razuit
  • 1 ou intreg
  • 1 albus de ou
  • 1 lingurita vegeta
  • piper

Topping

  • 45 g pesmet

Mod de preparare

Vinete

  • Vinetele se taie feliute rotunde, se presara cu sare si se lasa intr-o strecuratoare pentru 30 de minute.
  • Intre timp pregatiti umplutura si sosul.
  • Cuptorul se incinge la 240 de grade Celsius.
  • Stergeti bine feliile de vinete cu prosoape de hartie, pentru a nu fi foarte sarate. Ungeti-le cu ulei.
  • Dati la cuptor 15-20 de minute. Cand timpul s-a scurs, se scot de la cuptor si se lasa sa se raceasca usor.

Umplutura

  • Incinge uleiul de masline intr-o tigaie mare si prajeste usturoiul si ceapa pentru 2 minute.
  • Puneti carnea tocata si prajiti-o pana cand aceasta si-a schimbat culoarea de la roz la maro. Se amesteca cu o lingura de lemn pentru a o rupe usor.
  • Puneti vinul rosu si mai prajiti 1-2 minute.
  • Adauga restul de ingrediente pentru umplutura, lasati sa fiarba la foc mediu, pentru 15 minute sau pana cand sosul s-a ingrosat suficient.

Sosul Bechamel

  • Topesa foc mediu. te untul intr-o tigaie l
  • Pune faina si prajeste 1 minut, amestecand constant.
  • Toarna putin cate putin laptele. Lasa la foc 3-5 minute sau pana cand sosul s-a ingrosat cat sa se tina pe lingura de lemn.
  • Dati la o parte de pe foc tigaia si puneti branza, nucsoara, vegeta, delicatul de vita, sare si piper dupa gust.
  • Intr-un castron bateti oul si albusul de ou.
  • Lasati sosul sa se raceasca 5 minute si turnati oul. Amestecati si acoperiti cu un capac pana la asamblare.

Asamblarea

  • Temperatura cuptorului se regleaza la 180 de grade.
  • Puneti jumatate din feliile de vinete pe fundul vasului pe care-l veti baga la cuptor.
  • Peste vinete puneti carnea tocata.
  • Puneti inca un rand de vinete, si peste, sosul Bechamel.
  • Presara pesmet si da la cuptor 30-40 .
  • Se lasa la odihnit 10 minute inainte de servire.

Musaca greceasca cu vinete feliate, carne tocata, un strat gros de sos béchamel, coapta in cuptor, crocanta si rumenita frumos. Exista numeroase versiuni de musaca, iar unele dintre acestea intrebuinteaza alte legume, cum sunt cartofii sau dovleceii.

Te-ai intrebat vreodata care sunt originile indragitului preparat numit musaca? Delicioasa si apetisanta, musacaua este o marca a bucatariei grecesti. Dar oare acest preparat chiar isi are originea pe teritoriul Greciei sau mai degraba grecii plecati din tara natala au dezvoltat aceasta asociere?

Nimeni nu stie cu exactitate care sunt originile musacalei. Se crede ca arabii au introdus aceasta mancare cand au adus vinetele in Grecia. Cercetarile ii indruma pe oamenii pasionati de gastronomie catre o carte de bucate medievala araba, in care un istoric culinar a gasit o reteta a unui stramos al musacalei, legata de termenul „musakhkhan“, o mancare din Levant care ar fi, de fapt, o varianta de musaca. Pe de alta parte, turcii au publicat si ei o carte de bucate, in 1862, unde poate fi gasita prima reteta de musaca. Asa ca dezbaterile pe aceasta tema continua.
Originea cuvantului este araba si vine de la cuvantul ‘musaqqa’ care inseamna umed. Se refera probabil la faptul ca umplutura din carne tocata este amestecata cu sos de rosii.

Multi eruditi sunt de acord ca, desi etimologia face trimitere la arabi, cuvantul in sine vine din Turcia. Indiferent de origine, se stie ca musacaua este o mancare pe care o gasim sub diferite forme in Balcani, Turcia sau Orientul Mijlociu. Cea mai cunoscuta este fara indoiala musakaua greceasca, prima tara care a introdus sosul bechamel in reteta.

Daca inca nu ai incercat musaca greceasca cu vinete, incearca reteta pe care ti-am prezentat-o eu astazi.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close