Musaca cu cartofi si carne tocata

227

Musaca cu cartofi si carne tocata acoperita cu un strat generos de ou, smantana si cascaval. Vezi aici reteta pas cu pas.

Musacaua are origini arabesti si a sosit in Balcani pe filiera greceasca. Traditional, aceasta musaca cu cartofi se prepara cu carne de miel sau vita dar sunt frecvente si variantele cu carne de porc sau pasare. Eu am folosit un amestec de vita cu porc. O musaca de cartofi presupune straturi de rondele de cartofi alternand cu straturi de carne tocata prajita cu ceapa si condimente. Eu am fiert cartofii in coaja insa unele retete pomenesc despre cartofi cruzi si prajiti scurt in ulei incins.

În Orient și în Turcia, rețeta de musaca (în traducere servit rece) se gătește într-o variantă foarte diferită de cea pe care o cunoaștem noi, fiind în fapt un fel de salată cu roșii și vinete ce se servesc ca aperitiv.

În Grecia, musacaua – moussaka – are aspectul deja familiar românilor. Straturi de legume alternează cu straturi de carne tocată care se asamblează într-o formă și totul se coace la cuptor.

Musaca cu cartofi si carne tocata

Preparare40 minutes
Timp de gătire40 minutes
Timp total1 hour 20 minutes
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: mancare consistenta, mancare la cuptor, Musaca cu cartofi si carne tocata, musaca la cuptor, reteta cu carne tocata de porc, reteta la cuptor
Porţii: 8

Ingrediente

  • 1.2 kg de cartofi fierti in coaja si raciti
  • 600 g amestec carne tocata de porc si vita
  • 1 ceapa tocata
  • putin ulei
  • 1 lingura pasta de tomate
  • 350 ml rosii pasate din conserva
  •  sare si piper dupa gust
  • boia dulce
  • cimbru uscat
  • 2 catei usturoi
  • 150 grame smantana grasa
  • 250 g cascaval ras
  • 3 oua
  • putin unt pentru uns tava

Mod de preparare

  • Incingeti o tigaie incapatoare. Puneti cateva linguri de ulei in ea, si caliti mai intai carnea.
  • Dupa ce carnea s-a rumenit adaugam cei doi catei de usturoi, si ceapa. Lasam sa se inmoaie putin.
  • Mai adaugam: sucul de rosii, o lingura mica de bulion, 150 ml apa, o lingurita de boia dulce, o lingurita de cimbru uscat, putina sare si mult piper proaspat rasnit. Lasati sosul sa fiarba si sa scada.
  • Taiati cartofii fierti in felii egale si potrivit de groase. Ungeti un vas dreptunghiular de 30X20 cm cu unt. Asezati un strat de cartofi.
  • Dupa ce sosul de carne a scazut, potriviti-i gustul din nou de sare si lasati-l sa se raceasca.
  •  Spargeti 2 oua peste sos, amestecati, apoi puneti tot sosul in tava peste cartofi. Nivelati, apoi acoperiti cu  un nou strat de cartofi.
  • Amestecati smantana cu un ou, o puneti deasupra musacalei, distribuiti peste tot, si acoperiti cu un  strat generos de cascaval ras.
  • Dam la cuptor la  180 de grade aprox 40 min sau pana cand devina rumena si frumoasa!
  • Pofta buna!

Musacaua este o mâncare tradițională din bucătăria balcanică, dar și din bucătăria mediteraneană și orientală, care constă într-un strat de cartofi tăiați felii, acoperit cu un strat de carne tocată și, uneori, un strat de vinete sau dovlecei, la rândul lor, acoperite cu un strat de sos bechamel și apoi gratinate la cuptor.

Daca v-a placut reteta de astazi ,  aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close