Mucenici moldovenesti umpluti cu nuca si glazurati cu miere

181

Mucenici moldovenesti umpluti cu nuca, glazurati cu miere si scufundati in sirop aromat

Preparare2 hrs
Timp de gătire20 mins
La dospit1 hr 20 mins
Timp total3 hrs 40 mins
Fel de mâncare: desert
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: 40 de mucenici, 9 martie, aluat mucenici, desert, macinici, mucenici, mucenici moldovenesti, reteta mucenici
Porţii: 20 buc

Echipament

  • Robot de bucatarie
  • Cuptor

Ingrediente

Pentru aluat

  • 600 g faina, cernuta
  • 2 oua mari
  • 250 ml lapte
  • 50 g unt nesarat, topit si racit
  • 60 g zahar tos
  • coaja rasa de la o lamaie
  • coaja rasa de la o portocala
  • 10 g drojdie uscata
  • putina sare

Pentru umplutura

  • 300 g nuci, pisate
  • 50 g zahar pudra
  • 80 ml lapte

Pentru sirop

  • 300 ml apa
  • 150 g zahar
  • coaja rasa de la o lamaie
  • coaja rasa de la o portocala
  • 1 esenta de vanilie

Decor

  • 200 g miere
  • 100 g nuci, pisate

Mod de preparare

  • Incepem cu prepararea aluatului. Intr-un castron mic, topeste drojdia in jumatate din cantitatea de lapte caldut. Adauga si o lingurita de zahar si amesteca. Se lasa deoparte 15 minute.
  • In bolul robotului de bucatarie, puneti faina cernuta.
  • Puneti acul pentru framantat si dati drumul robotului la viteza minima.
  • Adaugati acum, pe rand: mixul de drojdie, ouale, untul topit, zaharul, coaja de lamaie si portocala, vanilia si putina sare.
  • Puneti acum si restul de lapte caldut.
  • Lasati la framantat 7 - 10 minute, sau pana cand obtineti un aluat bine legat, care nu se lipeste si elastic.
  • Acopera castronul cu folie alimentara si lasa la crescut o ora, la temperatura camerei, sau pana cand acesta isi dubleaza volumul.
  • Pregatim umplutura. Intr-un castron puneti nucile, zaharul si laptele. Amestecati bine si lasati deoparte.
  • Cand timpul a trecut, blatul de lucru se presara cu putina faina. Scoateti aluatul din castron si impartiti-l in 15-20 de parti egale.
  • Fiecare parte se intinde cu un facalet, intr-o fasie lunga de 20 de cm si lata de 5-7 cm.
  • Puneti cu lingura din umplutura si rulati aluatul, incat nuca din interior sa nu curga. Marginile se unesc, pentru a forma un inel, apoi acesta se suceste in forma unui 8.
  • Lasati mucenicii la crescut inca 20 de minute inainte de a -i da la cuptor.
  • Incingeti cuptorul la 175 de grade celsius.
  • Intre timp, facem si siropul. Intr-o oala puneti apa la fiert, impreuna cu zaharul. Acand aceasta a dat in clocot, adaugati esenta de vanilie si cojile de lamaie si portocala. Amestecati si opriti focul. Strecurati siropul intr-un castron mare .
  • Bateti ouale intr-un castron. Ungeti mucenii.
  • Dati mucenicii la cuptor, 20 de minute, sau pana cand acestia se rumenesc frumos. Puteti face si testul cu scobitoarea.
  • Cand sunt gata, se lasa la racit aproape complet si se scufunda in sirop cate 10 secunde pe fiecare parte. Siropul trebuie sa fie neaparat caldut, daca s-a racit, se incalzeste putin la microunde.
  • Puneti mierea la microunde 10 secunde pentru a se lucra mai usor cu ea. Cu o pensula, ungeti mucenii.
  • Presarati nuca si sunteti gata de servit!

Mucenici moldovenesti umpluti cu nuca, glazurati cu miere, cu aluat simplu ca de cozonac si scufundati bine intr-un sirop aromat de portocala, lamaie si vanilie.

Reteta de mucenici moldovenesti umpluti cu nuca, se pregateste in fiecare an, pe data de 9 martie cand se sarbatoresc cei 40 de Mucenici. Am facut de multe ori aceasta reteta si de fiecare data mi-a iesit perfect. Ador mirosul din bucatarie cand se coc mucenicii si mirosul siropului cu aroma de portocala care iti ajunge pana in suflet.

Aluatul de mucenici este unul minunat, asemanator celui decozonac, doar ca nu la fel de moale. Se framanta usor, iese bine de fiecare data si sa nu va mai spun ce pufosenii de mucenici obtinem. Pentru ca acum avem tot felul de electrocaznice mici prin casa, cu ajutorul unui robot de bucatarie vei pregati un aluat ce va creste frumos si pufos. Bineinteles, poti framanta cu cu mana, respectand cantitatile din reteta de mai sus.

Sfaturi utile!

Nu uitati sa aveti toate ingredientele la temperatura camerei. Laptele sa fie caldut, dar nu fierbinte. Daca laptele este rece, drojdia nu se va activa, iar aluatul nu va creste.Daca laptele este prea fierbinte, aceasta isi va pierde proprietatile. Ca sa verificati temperatura laptelui, amintiti-va ca nu trebuie sa va arda la deget. Framantati-l apoi pana cand devine suplu si elastic. Veti simti ca va deveni foarte fin la atingere.

Odata umplut aluatul, il puteti modela oricum doriti voi. De asemenea, umplutura este un plus adus retetei, dar puteti renunta la ea daca nu va plac foarte tare nucile. Iar daca doriti mucenicii mai putin insiropati, puteti pune cu lingura siropul, direct peste ei. Astfel ei nu se vor imbiba foarte tare. Vezi in articolul de aici cum sa deosebesti mierea contrafacuta de cea naturala. 

Daca v-a placut reteta de astazi, mucenici moldovenesti umpluti cu nuca, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close