Miel cu sos in stil oriental

235

 

Miel cu sos in stil oriental

Preparare30 mins
Timp de gătire1 hr 30 mins
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Indiana
Cuvânt cheie: idei cina, idei pranz, mancare satioasa, miel cu sos, miel in stil oriental, miel Rogan Josh, preparat cu miel, reteta simpla, sos de rosii
Porţii: 4

Ingrediente

Pentru sos

  • 1/2 lingurita chilli
  • 1 lingurita coriandru uscat
  • 1 lingurita chimoion
  • 1/2 lingurita piper negru macinat
  • 2 lingurite paprika dulce
  • 1 lingurita turmenic
  • 2 lingurite garam masala
  • 1/2 lingurita cardamom
  • 3 linguri pasta de rosii

Pentru carnea de miel

  • 750 g carne de miel, taiata cubulete de 2,5 cm
  • 2 linguri ulei
  • 4 frunze dafin
  • 1 baton scortisoara
  • 4 cuisoare
  • 1 ceapa mare, tocata
  • 2 catei usturoi zdrobiti
  • putin ghimbir proaspat razuit
  • 100 ml iaurt
  • coriandru proaspat tocat

Mod de preparare

  • Intr-un castron amesteca toate ingredientele pentru sos, cu putina sare si lasa deoparte pentru moment.
  • Incinge uleiul intr-o tigaie inalta/ oala, si prajeste putin bucatile de miel, apoi scoate-le pe o farfurie.
  • In acelasi vas unde ati prajit carnea puneti frunzele de dafin, batonul de scortisoara, cuisoarele si ceapa. Prajiti pana cand ceapa se caramelizeaza usor.
  • Puneti usturoil si ghimbirul si mai prajiti 2 minute.
  • Adaugati amestecul pentru sos si mai lasati 2 minute.
  • Puneti acum bucatile de miel si 400 ml de apa, lasati focul mic si dati la fiert timp de 1 ora, amestecand ocazional.
  • Inlatura frunzele de dafin si batonul de scortisoara (daca doriti), adauga iaurtul si mai lasati 10 minute.
  • Opriti focul, presarati coriandru proaspat tocat si sunteti gata de servit.
  • Pofta buna!

Miel cu sos in stil oriental o idee delicioasa de pranz sau cina, foarte hranitoare. Ingredientele sunt simple, ieftine si se gasesc in supermarket.

Acesta reteta mai poarta numele si de miel Rogan Josh si este originara din regiunea Kashmir, India. Bucatile de miel sunt condimentate si pregatite intr-un sos pe baza de iaurt si pasta de rosii. Puteti inlocui iaurtu cu lapte de cocos.  Cuvantul “rogan” inseamna ulei in persana, iar “josh” inseamna picant, fierbinte. De aici denumirea de “rogan josh” a primit in India intelesul de “gatit in ulei incins”.
Modurile de preparare, la fel ca si ingredientele, variaza de la reteta la reteta. Dar pentru oricare dintre ele, pleiada de condimente este esentiala. Pentru occidentali mixul de condimente poate fi inlocuit cu praf de curry – vezi aici beneficiile consumului de curry. Dar, daca doriti sa respectati reteta intocmai, atunci trebuie sa faceti rost de toate condimentele din lista de mai sus.

In mod traditional Rogan Josh se prepara din carne de miel, oaie sau berbecut. Niciodata din porc sau vita si rareori din pui.

Se serveste bineinteles cu lipie naan si orez basmati sau jasmine. Cele mai potrivite bucati de carne de miel sau oaie sunt pulpa, ciolanul sau spata. Timpul de fierbere poate diferi usor, pana cand carnea se frangezeste. De asemenea, pentru fierbere, puteti da vasul si la cuptor.

Daca v-a placut reteta de astazi, Miel cu sos in stil oriental – Rogan Josh , aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close