Miel cu sos de rosii
Echipament
- Cuptor
Ingrediente
- 2 linguri ulei de masline
- 4 cotlete de miel
- 1 ceapa mare tocata marunt
- 6 catei usturoi tocat
- 2 morcovi tocati felii rotunde
- sare si piper dupa gust
- 1/4 cana faina
- 2 cani stock de vita
- 1 cana si jumatate vin rosu
- 400 g pasta de rosii
- 2 cubulete delicat de vita
- 1 lingurita rosemarin
- 2 linguri patrunjel proaspat tocat
- 2 foi dafin
Mod de preparare
- Incingeti cuptorul la 175 grade celsius
- Spala si sterge bine cotletele de miel cu prosoape de bucatarie
- Incinge 1 lingurita de ulei de masline intr-o tigaie sau cratita incapatoare.
- Prajeste cotletele de miel si cand sunt gata, pune-le pe o farfurie acoperita cu o folie de aluminiu pentru a ramane cald.
- In aceeasi tigaie prajim timp de 3 minute morcovii si ceapa.
- Adaugam usturoiul si mai prajim 1 minut.
- Punem inapoi cotletele, condimentam cu sare si piper, adaugam faina is lasam pe foc 4-5 minute sau pana cand faina s-a maronit.
- Turnati peste vinul, rosiile si ierburile. Se lasa la foc pana dau in clocot.
- Acoperim acum tigaia si o transferam la cuptor pentru 2h si jumatate, pana cand carnea de miel se desface usor de pe os.
- Daca focul este prea tare, dati-l mai incet, astfel incat sosul sa fiarba incet.
- Cand timpul s-a scurs, cotletele se scot pe o farfurie, se acopera sa ramana calde, iar sosul se mai pune pe aragaz pana cand devine mai gros. Optional, se scoate cu lingura grasimea de deasupra sosului.
- In cazul in care sosul este prea gros atunci cand il scoateti de la cuptor, si nu va place, mai puteti turna stock de vita.
- Se gusta si se mai adauga sare si piper daca este nevoie.
- Cotletele se pun inapoi in tigaie, se presara patrunjel.
- Se serveste cu paste, orez sau cartofi
Miel cu sos de rosii un pranz delicios pentru familia ta. Carnea de miel este bogata in fier si proteine, si este usor de gatit si digerat. Timpul de preparare poate parea mare, dar va asigur ca merita efortul.
Cum alegi corect carnea de miel?
Contrar asteptarilor, preparatele pe baza de carne de miel sunt fragede si suculente (atunci cand aceasta este proaspata si pregatita corespunzator). Iata cum alegi corect carnea de miel si de ce caracteristici trebuie sa tii cont atunci cand esti la macelarie:
Culoare
Carnea de miel proaspata are o culoare roz. De asemenea, aceasta nu trebuie sa aiba un aspect umed, deoarece acest lucru ar putea trada congelarea si decongelarea repetata. Pielea de pe carcasa trebuie sa fie alba, cu o tenta galbuie si sa nu fie lipicioasa.
Miros
Desi pentru multe persoane mirosul specific de oaie este considerat respingator, acesta reprezinta un semn al calitatii si al prospetimii carnii.
Elasticitate, varsta si greutate
Un miel tanar nu trebuie sa depaseasca 10-14 kg dupa sacrificare. Varsta trebuie sa fie mai mare de 2 luni, deoarece inainte de aceasta varsta carnea de miel poate contine toxine foarte daunatoare pentru sanatate. Daca alegi mielul tinand cont de aceste criterii, carnea va fi elastica si frageda.
Sursa testata si de incredere
Cumpara carne de miel doar de la producatorii autorizati. Mielul intreg trebuie sa fie stampilat, pentru atestarea sanatatii acestuia in laborator.
Sfaturi pentru pregatirea carnii de miel
- Mirosul specific se reduce prin indepartarea grasimii in exces si a pielitelor; acestea pot fi taiate cu un cutit de bucatarie.
- Pentru a fragezi carnea de miel, este important sa folosesti un bait de condimente, vin si ulei.
- Carnea de miel trebuie sa fie aclimatizata inainte de preparare, pentru a-si pastra fragezimea si textura. Daca ai tinut-o la marinat in frigider, las-o 2-3 ore sa se odihneasca la temperatura camerei inainte de a o prepara termic.
- Vasele si ustensilele sunt foarte importante atunci cand vine vorba despre un preparat atat de pretentios. Evita teflonul si inoxul si foloseste vase din fonta, ceramice, din sticla termorezistenta sau emailate. Foloseste o lingura de lemn pentru a amesteca ingredientele. Nu pune carnea fierbinte intr-un vas de plastic, care poate elimina anumite toxine in contact cu caldura, ci foloseste sticla sau ceramica.
- In ceea ce priveste condimentele si asezonarea, este foarte important sa le alegi pe cele care pun carnea de miel in valoare. Ceapa si usturoiul au un loc de cinste in aceasta lista, insa poti folosi si foi de dafin, piper negru si rosu, menta, rozmarin, cimbru, chimen si chiar ghimbir. De asemenea, nu uita ca acest tip de carne straluceste atunci cand este “atinsa” de vin rosu sau alb sec sau de un amestec intre cele doua.
- Carnea cu os este perfecta pentru ciorba, miel la ceaun sau friptura preparata la cuptor. Insa daca vrei un preparat pe gratar, opteaza pentru pastrama sau pentru cotlete.
- Carnea de miel poate fi atat preparata in sange cat si bine facuta, in functie de preferintele tale. Marii bucatari sugereaza insa prepararea ei incompleta atunci cand e vorba de friptura. Astfel, culoarea finala a preparatului sa isi pastreze o nuanta roz.
- Carnea de miel se serveste de regula calda, dar mai intai e lasata sa se odihneasca 10-15 minute dupa ce a fost luata de pe foc.
Spor la gatit miel cu sos de rosii.