Menemen – omleta turceasca

46

Menemen - omleta turceasca

Preparare15 mins
Timp de gătire5 mins
Timp total20 mins
Fel de mâncare: mic dejun
Bucătaria: Turceasca
Cuvânt cheie: menemen, mic dejun turcesc, omleta cu rosii, omleta turceasca, omleta turceasca cu legume
Porţii: 2

Ingrediente

  • 3 oua
  • 3 rosii
  • 1 ceapa mica tocata
  • 1 ardei gras verde tocat
  • 1 ardei gras galben tocat
  • 1 ardei iute tocat
  •  sare si piper dupa gust

Mod de preparare

  • Puneti apa la fiert. Crestati rosiile in cruce in varf. Cand apa da in clocot puneti rosiile pentru 30-40 secunde apoi le scoateti si le curatati pielitele.
  • Incingeti uleiul intr-o tigaie si caliti ceapa.
  • Adaugati ardeii dulci si cel iute.
  • Adaugati rosiile decojite si tocate. Lasati la foc mic, amestecand din cand in cand, pana cand sunt facute si acestea.
  • Adaugati ouale batute cu sare si piper proaspat macinat.
  • Lasati flacara la foc mic amestecati in tigaie cat de des puteti astfel incat sa nu se lipeasca ouale si sa se formeze bucati mari de omleta.
  • Luati de pe foc cand ouale sunt bine inchegate, dar aveti inca zeama de rosii in tigaie.
  • Menemen se mananca imediat, folosind painea direct in tigaie sau in farfurie.
  • Pofta buna!

Menemen – omleta turceasca. Papara cu legume in stil turcesc, aromata si cremoasa. Un mic dejun traditional turcesc. Daca iti place Shakshuka, aceasta reteta va fi pe gustul tau, chiar daca condimentele folosite difera! In restaurantele din Turcia este servit in tigai metalice cu un cos mare de paine alaturi, aceasta devenind ustensila cu care se culege omleta din tigaie, furculitele nefiind folosite.

Menemen este un preparat traditional turcesc care isi are originile in oraselul cu acelasi nume, localizat in provincia Izmir, la doar cateva zeci de kilometri distanta de orasul Izmir.

Se spune ca aici a fost preparata pentru prima data aceasta omleta, de catre turcii cretani care s-au mutat in Menemen.

Menemen este servit in mod special in cadrul unui mic dejun traditional si este facut in varianta simpla (cu oua si legume). Dar intalnit in unele zone ale tarii si in varianta cu carne tocata (kiymali menemen).

Reteta poate fi adaptata dupa propriile gusturi, caci merge de minune si cu branza feta, alte legume adaugate sau bacon.

Daca vrei sa prepari menemen in varianta cu carne tocata, e bine de stiut ca primul pas este acela de a cali carnea in ulei de masline, pret de 15-20 min la foc redus si amestecand continuu. Apoi sa te apuci de pasii mai sus mentionati, adaugand treptat legumele si, la final, ouale batute.

Nu gati omleta prea tare, din dorinta de a te asigura ca este “facuta”. Menemen-ul traditional turcesc are o textura fina, usor moale.

Daca v-a placut reteta de astazi, Menemen – omleta turceasca, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close